≫ 

Koja su kola to bolja od Moskviča?

Omiljeni auto čuvenog balkanskog špijuna Ilije Čvorovića mogao bi da dobije električnu verziju za 21. vek...

  • 6
Moskvič AZLK-2140 SR - Sport Rally koncept

Renderi: Facebook/@ROMANPRIADKODESIGN

Jedna od brojih replika po kojoj će čuveni filmski "Balkanski špijun" Ilija Čvorović ostati upamćen je ona najboljem automobilu na svetu: "Koja su kola to bolja od Moskviča?"

Tekovine svetske revolucije, za koju su se Ilija i njegov brat Đura borili, nisu preživele kraj 20., ali se zato Moskvič možda opet pojavi u 21. veku.

Ukrajinski dizajner Roman Prjadko ovih dana je predstavio je svoje moderno viđenje legendarnog sovjetskog automobila Moskvič-2140.

Iz rendera, koje postavio na svoju Facebook stranicu, mogu se uočiti prepoznatljive crte starog Moskviča, ali i veoma dopadljiv izgled savremenog automobila za 21. vek.

Prema viđenju dizajnera, to bi trebalo da bude električni automobil, ili bar da ima i električnu verziju, za koji ne treba sumnjati da bi, uz adekvatnu cenu, na prostorima nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, ali i celog istočnog bloka definitivno mogao da postane prodajni hit.

Kontinuitet sa modelom iz prošlih vremena ogleda se kako u spoljašnosti, tako i u karakterističnim detaljima u unutrašnjosti: obliku volana, centralnoj konzoli, otvorima za ventilaciju... i drugim sitnim koji nasleđe prošlih vremena prenose u 21. vek.

Automobil bi trebalo da bude nešto većih dimenzija od svog slavnog pretka, a budući da je osnovi starog Moskviča pravljen i jedan od najpoznatijih sovjetskih reli automobila, Prjadko je uradio i drzajn moderne reli verzije.

Inače, originalni Moskvič 2140 se proizvodio od 1976. do 1988. i bio značajno modernizovana verzija ranijih modela 408 i 412, a njegov naslednik je bio, na našim prostorima dobro poznat, savremeniji model Aleko (Moskvič 2141).

Fabrika, koja je nosila zvanično ime AZLK, automobile je proizvodila do 2001. godine, da bi 2006. proglasila stečaj i 2010. zvanično bila zatvorena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA