≫ 

Apple ima rešenje koje sprečava pojavu pukotina na šoferšajbni

Svrha novog izuma je da uoči mikropukotine ili ogrebotine na staklu pre nego se prošire i postanu vidljive

  • 1
Razbijena sofersajbna Foto: Pixabay

O projektu Apple-ovog električnog automobila nema mnogo informacija u poslednje vreme. Međutim, možda je projekat Apple Car "stavljen u stranu", ali se ovih dana pojavio jedan novi detalj koji povezuje Apple i proizvodnju automobila.

Tehnološki gigant je prošle nedelje Patentnom zavodu SAD podneo patentnu prijavu u kojoj se opisuje ideja ranog elektronskog detektovanja pukotina na vetrobranskom staklu automobila.

Prema opisu patenta, staklo vetrobrana bi trebalo da ima prozirni provodni sloj, povezan na merne uređaje koji bi merio otpor prilikom prolaska slabe struje kroz takav film, laminiran na staklo. U slučaju da se staklo ošteti, provodni sloj bi takođe bio u prekidu na tom mestu, a senzori bi to mogli da otkriju i upozore vozača.

Naravno, oštećenja na vetrobranskom staklu su najčešće vidljiva golim okom, tako da ovaj izum nije primarno osmišljen da bi prijavljivao velika oštećenja ili naprsline šoferšajbne.

Njegova svrha je da uoči mikropukotine ili ogrebotine na staklu pre nego se prošire i postanu vidljive, kako bi vozač na vreme mogao da ih primeti i popravi, kako bi se sprečila veća šteta.

Zamena vetrobranskog stakla na savremenijim i naprednijim vozilima je sve skuplja, pošto prednje staklo sve češće u sebi ima grejače i različite senzore, prenosi Bug. U bliskoj budućnosti bi mogli da dobiju i "head-up" displeje ili AR ekrane, tako da bi se ranim otkrivanjem oštećenja i njihovim saniranjem mogli izbeći visoki troškovi zamene celog stakla.

Apple u patentnoj prijavi navodi i da bi takva tehnologija mogla, čim otkrije oštećenje stakla, automatski da kontaktira servis i zakaže termin za opravku, bez intervencije vozača ili uz njegovu kratku potvrdu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Za pocetak

    1. decembar 2020 | 12:46

    Neka naprave resenje da staklo na ajfonu ne pukne kad padne sa pola metra

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA