≫ 

Kako je jedan zlatni Rolex profitirao od sukoba Forda i Ferrarija?

Ručni sat, ni izdaleka ekstravagantan u odnosu na ono što se danas pomisli na pomen imena Rolex, uspeo je da postigne više nego duplu cenu na aukciji...

  • 0

Godina 1956. bila je veoma važna za dve velike kompanije, Ford i Rolex. Henri Ford Drugi, unuk osnivača komapnije Henrija Forda najavio je novu eru svoje kompanije, jednog od najstarijih proizvođača automobila na svetu. Iste godine, švajcarska fabrika luksuznih satova predstavila je svoj prvi Day-Date model.

Moderni sat je ubrzo je privukao pažnju automobilskog magnata, ali je za njega, naravno, sat morao da bude poseban. Međutim, ni izdaleka ekstravagantan u odnosu na ono na šta se danas misli na pomen imena Rolex. Kućište sata napravljeno je od čistog 18-okaratnog zlata, ali sam sat nije ukrašen dijamantima niti brilijantima. Od zlata je i šnala kaiša, napravljenog od crne kože. Dakle, uopšte ne nema nekog posebnog luksuza.

Ford, auto Foto: Tanjug/AP

Sat star 50 godina, osim papira koji potvrđuju njegovo poreklo, danas nema ništa drugo (npr. originalnu kutiju). Fordov Rolex je bio ponuđan na onlajn aukciji, koja je završena danas. I dok je ga aukcijska kuća Kristi pre aukcije procenila na 3.000 do 5.000, Fordov sat je uspeo da dostigne konačnu cenu od čak 18.750 dolara (oko 15.500 evra), šest puta veću od najniže procenjene.

I verovatno da bi se cena sata zadržala u okviru prvobitne procene, da nije jedne istorijske "sitnice"...

Henry Ford Enzo Ferrari, Henri Ford Enco Ferari Enco Ferari i Henri Ford Drugi / Foto: Profimedia, Wikipedia/Hugo van Gelderen/Anefo

Prošlogodišnji veliki filmski hit "Le Man '66: Slavna 24 sata", sa Kristijanom Bejlom i Metom Dejmonom  glavnim ulogama, odigaro je veliku ulogu u porastu interesovanja među ljubiteljima automobila za istorijsko rivalstvo Forda i Ferrarija, kao i za ličnost samog Forda, a samim tim i za njegov Rolex.

Film priča epsku priču o Fordu koji se novim modelom svoje kompanije, legendarnim Fordom GT40, te 1966. godine usudio da izazove Ferrari na čuvenoj trci "24 časa Le Mana", koju je legendarni "il komendatore" - Enco Ferari do tada smatrao svojim "igralištem"...

Video: Najgori neprijatelji virusa su dijamanti: Zlatar napravio masku vrednu 10 miliona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA