≫ 

Prva auto-trka na Mesecu zakazana za oktobar 2021.

Trka će se održati oko peščanih dina nedovoljno istražene mesečeve površine nazvane "Olujni okean", na stazi koju će dizajnirati kreator staza za Formulu 1

  • 10
Trka na mesecu Printscreen: Twitter/@futurism

Prva auto-trka na Mesecu ikada trebalo bi da bude održana u oktobru 2021. godine! Prethodno bi automobili koja će u njoj učestvovati tebalo da stignu na taj zemljin satelit raketom SpaceX Falcon 9.

Dva autombila na daljinsko upravljnje teška su oko 2,5 kilograma svaki, a njihovo slanje na Mesec je zajednički projekat američkih kompanija Moon Mark i Intuitive Machines.

Trka će se održati oko peščanih dina nedovoljno istražene mesečeve površine nazvane "Olujni okean" (lat. Oceanus Procellarum), koja se prostire na zapadnoj strani sa Zemlje vidljive strane meseca.

Deo opreme za izvođenje ovog poduhvata će obezbediti i NASA, u sklopu već otpočetih priprema za ponovno slanje astronauta na Mesec 2024. godine. Inače, kompanija Intuitive Machines, iz Hjustona, tvrdi da bi uskoro mogla da postane "prva privatna kompanija koja se bavi letovima u svemir koja će sleteti na Mesec".

Zanimljivo je i to da će jedinstvene male mesečeve rovere na daljinski delimično dizajnirati i učenici srednjih škola širom Amerike. Dva srednjoškolska tima čija vozila budu proglašena za najbolja će, takođe, učestvovati u njihovoj izradi i upravljati njima tokom trke, prenosi Futurism.

Nemački inženjer i vozač auto trka Herman Tilke, koji je projektovao i (re)dizajnirao bojne trkačke staze, među kojima su i neke od najpoznatijih staza Formule 1 (npr. Silverston i Nirburgring), će dizjanirati stazu za prvu auto trku na Mesecu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA