Ni oni ih više neće: Još jedna konačna zabrana za benzince i dizelaše

Ideja je da se prvo poveća zastupljenost vozila sa niskim emisijama izduvnih gasova, a da se potom, uz poreske olakšice, sve više promoviše kupovinu električnih i hibridnih automobila

  • 3
Nissan Z Proto Foto: Nissan

Još jedna zemlja dodala je svoje ime na listu onih koje u narednim decenijama planiraju potpuno da zabrane prodaju novih benzinaca i dizelaša.

Japan takvu meru želi da sprovede u narednih 15 godina, odnosno od 2035. Vlada te zemlje smatra da to jedan od koraka (privreda Japana i dalje u velikoj meri zavisi od foslinih goriva), ka potpunom postizanju ugljične neutralnosti do 2050. godine.

Ideja japanske vlade je da, za početak, poveća zastupljenost vozila sa niskim emisijama izduvnih gasova, a da potom, uz poreske olakšice, sve više promoviše kupovinu električnih i hibridnih vozila.

Nissan Z Proto Foto: Nissan

Odluka o zabrani prodaje automobila sa pogonom na fosilna goriva bi zvanično mogla da bude objavljena već sledeće nedelje.

U prvoj fazi sprovođenja odluke planirana je povećana prodaja hibridnih i električnih automobila, kako bi njihova zastupljenost od 2030. dostigla 50 do 70, sa sadašnjih oko 40 odsto.

Ovde je, međutim, zanimljivo napomenuti da se neki aktuelni japanski modeli, inače veoma interesantni evropskim kupcima, neće ni pojaviti na evropskom tržištu, upravo zbog strogih propisa o emisijama izduvnih gasova, dok će neki zbog toga biti povučeni iz prodaje.

Nissan Z Proto Foto: Nissan

To se ponajviše odnosi na novi sporski kupe Nissan Z Proto (na slikama), kao i na mali "kockasti" terenac Suzuki Jimny, čiji su dani na evropskom tržištu odbrojani. Ipak, to ne znači da Evropa neće njihovim eventualnim elektrifikovanim verzijama dati drugu šansu...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA