Šta je jedan "jelen" u stanju da uradi jednom savremenom terencu?

Preciznije, jednom SUV modelu sa hibridnim pogonom

  • 2
jelen, put Foto: Unsplash

Poznati "Test severnog jelena", samo nazgled jednostavan manevar obilaska iznenadne prepreke na putu, koji je mogim modelima zagorčao nastup na tržištu, smatra se jednim od najmerodavnijih pokazatelja dinamičkih karakteristika automobila.

Test se u Švedskoj sprovodi još od sedamdesetih godina prošlog veka, pod okriljem magazina Teknikens Värld, čije ime brojni proizvođači, ne bez razloga, izgovaraju sa strahopoštovanjem.

Ovoga puta, Šveđani su "na jelena pustili" novu Toyotu RAV4, koja se u tom susretu, čini se, nije baš najbolje prošla. Izvodeći poznati manevar, teranac je pokazao prilično preupravljanje (smanjeno prijanjanje zadnjih točkova u odnosu na prednje prilikom skretanja, odnosno zanošenje).

Do bočnog zanošenja je došlo već pri pri brzini od 63 km/h, maksimalnoj kojom je automobil uspeo da savlada test. U narednim pokušajima, sa svakim povećanjem brzine, rezultat je uvek izostajao.

Autori testa tvrde da su stekli utisak da se elektronika automobila na testu uopšte nije aktivirala. Zato su, zarad objektivnosti testa, volan dali različitim vozačima.

Hibridni RAV4 je slične probleme imao i na prošlogodišnjem testu, zbog čega je Toyota modifikovala sistem kontrole stabilnosti istakavši da će "preduzeti sve mere da RAV4 Prime položi test".

Ovo, inače, nije karakteristično samo za Toyotina vozila, budući da je švedski magazin testirao nekoliko SUV modela sa hibiridnim pogonom. Među njima su se našli Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid i Volvo XC40 Recharge T4.

Oba modela nisu zadovoljila zahteve testa, ali su se pokazali bolji od Toyote, prenosi Index. Tako se došlo do zaključka da koncept SUV automobila sa hibridnim pogonom pokazuje velike slabosti na testovima izbegavanja prepreka.

Video: Zastrašujuća saobraćajna nesreća: U velikoj brzini zakucao se u kamion

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ime

    14. decembar 2020 | 19:52

    Uglavnom ako udarite autom u jelena, kao da ste udarili u zid.. on padne samo i nastavi dalje a vama auto jedva prezivi..

  • Boki

    14. decembar 2020 | 19:24

    Hibridi koji nisu u osnovi konstruisani kao takvi imaju disbalans zbog naizgled male baterije u zadnjem delu auta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA