≫ 

Masovno čipovanje počinje već 2023. godine

Čipovi u pneumaticima će omogućiti praćenje gume tokom celog njenog životnog veka i olakšati planiranje njihove zamene

  • 8
Automobilske gume Foto: Shutterstock

Čipovanje postaje stvarnost! Samo što ovde nije reč ni o kakvoj teoriji zavere, već o primeni savremene tehnologije u izradi automobilskih guma. One bi za koju godinu trebalo da imaju čipove za elektromagnetnu identifikaciju (RFID).

Francuska kompanije Michelin planira da takve čipove počne da ugrađuje u sve gume, najkasnije do 2023. godine.

Sličnom tehnologijom Michelin već oprema svoje kamionske gume. U naredne tri godine ista tehnologija obeležavanja i praćenja počeće da se ugrađuje i u pneumatike namenjene putničkim automobilima.

Čipovi će omogućiti praćenje gume tokom celog njenog životnog veka, od momenta proizvodnje do kraja upotrebe i slanja na otpad. Ovaj sistem će olakšati planiranje zamene guma i njihovo recikliranje, ali i praćenja i poboljšanja efikasnosti kompletnog ekosistema povezanog sa njima.

RFID čipovi će moći bežično da komuniciraju sa novijim generacijama automobila, pa će vozači podatke o gumama dobijati na ekranu računara svog automobila. Takođe, ova tehnologija će omogućiti prilagođavanje funkcionisanja sistema aktivne bezbednosti (kontrole proklizavanja, stabilnosti vozila i sl.) određenom modelu guma i njihovim karakteristikama.

Plan Michelina je da, kada proizvodnja u fabrici u nemačkom gradu Homburgu počne, godišnje u gume ugrađuje 15 miliona RFID čipova, prenosi Bug. Francuski proizvođač planira i da čipove šalje na ugradnju u gume u svoje fabrike širom sveta.

Video: Pneumatskim čekićem joj ishoblovao parket jer ga je prevarila sa drugim

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Levijatan

    14. decembar 2020 | 22:13

    To je kao ono što izbacuje grešku da je guma meka, a ona je napumpana? Neka hvala, da bacim gumu od 150 evra zbog kvara na elektronici...

  • Dend

    15. decembar 2020 | 00:05

    Čipovanjem i ne samo čipovanjem će se postići da autogume posle određenog vremena, bilo vožene ili ne, biti neupotrebljive da bih se zamenile novim ? Mnogi će me osporavati ali polako živi bili pa videli !

  • Mirka

    15. decembar 2020 | 11:37

    Kakve gluposti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA