Putujete kolima za praznike? Ne krećite na put bez ovih stvari!

Podsećamo vas na osnovne obaveze i pravila koja morate da poštujete u uslovima zimske vožnje

  • 0
vožnja, saobraćaj, zima, sneg Foto: Unsplash

Oni koji se odluče da predstojeće praznike provedu van gradova, u zimskim turističkim centrima ili seoskim sredinama, na put nipošto ne bi trebalo da polaze bez osnovne zimske opreme za svoje automobile.

Pre svega, mislimo na obaveznu upotrebu zimskih guma, bez kojih nipošto ne treba kretati na put. Njihova upotreba je obvezna do 1. aprila sledeće godine, na svim putevima na kojima ima snega, leda ili poledice. Dubina šara gazećeg sloja mora da bude minimum 4 četiri milimetara.

Podsećamo da vožnja sa letnjim gumama na pomenutim saobraćajnicama sa sobom povlači mogućnost novčane kazne u iznosu od 6.000 pa sve do 200.000 dinara.

Druga veoma bitna stvar za odlazak van grada zimi da se u kolima, koju vozači moraju da imaju, su lanci za sneg ili tzv. čarape za gume, čije ne posdovanje, takođe, povlači sa sobom novčanu kaznu.

Za vožnju u zimskim uslovima, kao po očišćenim i redovno održavanim, tako i po onim putevima niže prioriteta, koji se ređe čiste i posipaju, obavezno je poštovati ograničenja brzine i prilagoditi brzinu kretanja uslovima na putu.

Što se stanja na putevima u Srbiji tiče, iz Javnog preduzeća Putevi Srbije navode da su prilazi zimskim turističkim centrima prohodni.

Ipak, ističu da se zbog predstojećih praznika očekuje povećan intezitet saobraćaja ka svim zimskim turističkim centrima, zbog čega podsećaju vozače da poštuju saobraćajne propise i da bez zimske opreme ne kreću na put.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA