≫ 

Nemci izračunali: Struja je mnogo skuplja opcija od dizela

Porast cena usluga na punionicama za elektromobile u Nemačkoj uticaće na poskupljnje njihove eksploatacija, u odnosu na vozila sa klasičnim pogonom...

  • 79
Opel Corsa-e Foto: Opel

I pored toga što ih je širom sveta sve više, prednosti električnih automobila u odnosu na benzince i dizelaše se često se dovode u pitanje, bar kada su realni troškovi u pitanju. Tako kupci u Nemačkoj električnu energiju u domaćinstvu plaćaju u proseku oko 30 evro centi po kilovat satu, dok je punjenje električnih vozila dosta skuplje.

Jednom malom električnom automobilu, kakva je Opel Corsa-e potrebno je, prema tvrdnjama proizvođača, oko 16 kWh/100 km. A to u najjeftinijoj varijanti iznosi 8 evra za 100 kilometara. Za punjenje na najbržem punjaču (za vozila koja podržavaju brzo punjenje) punjenje dovoljno za prelazak 100 kilometara će koštati više od 16 evra.

Opel Corsa-e Foto: Opel

S druge strane, Opel Corsa sa dizel motorom i deklarisanom potrošnjom od 4 litra na 100 km, vlasnika košta - manje od 5 evra na 100 km.

Nemačka kompanija Plugsurfing, koja pruža usluge punjenja elektromobila, će povećati cene svojih usluga 15. januara, pa će tako ubuduće korisnici na stanicama za punjenje (AC) plaćati 49 centi, a na stanicama za brzo punjenje (DC) 69 centi.

Na posebnim brzim punionicama, opremljenim punjačima velike snage do 350 kW (tzv. Ionity), za punjenja će ubuduće će morati da se izdvoji 1,09 evra po kWh. Naplata direktno putem Ionityja je mnogo jeftinija, pa se struja nudi za 79 centi po kWh-u, prenosi Revija HAK.

Do sada je Plugsurfing naplaćivao 44 centi na AC punjaču, 54 centi na DC punjaču i 84 centi na Ionity punjaču. Nagli porast troškova opravdava se povećanjem PDV-a od 19 odsto i prilagođavanjem troškova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bobby

    8. januar 2021 | 11:41

    Тамо се изгледа још увек нису досетили, као што су овде, када су људи инсталирали гас у аутомобиле, пореза, такси и накнада на такву струју ! Када би се дизел и бензин ослободили 110% пореза, акциза и сличних намета, о струји у возилима нико не би ни размишљао. Уз то, у српском случају, то само значи измештање избацивања пепела из ауспуха, у димњак.

  • benzin sofer

    9. januar 2021 | 01:10

    lazu nemci pitajte Elektro-vozac-a

  • Boki

    8. januar 2021 | 11:55

    To je očekivano srkoz, zaista ne znam kako su neki zamišljali da voze toliko jeftino... Jeftino će biti samo dok se ne omasovi tehnologija jer ljudi neće drugačije kupovati električna vozila.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA