≫ 

Spašava živote: Ovo je inovativna zebra koji nikako ne možete da "promašite"

Originalno rešenje koje dolazi iz Rusije i Čilea povećava bezbednost u saobraćaju kada je vidljivost smanjena

  • 0
pešački prelaz Printscreen: YouTube/UTV. Новости Уфы и Башкирии

Često se dešava da pešački prelazi na manje prometnim saobraćajnicama budu lošije osvetljeni i čak potpuno neosvetljeni.

Nije retkosti ni da boja, kojom su obeleženi, bude istrošena, pa su takve zebre teško uočljive. A to pogotovo postaje problematično kada je vidljivost na putu smanjena zbog magle, kao i kada padaju kiša ili sneg. Vozačima tada jedino ostaje da prate vertikalnu signalizaciju, ali će se nekome svakako desiti da mu saobraćajni znak promakne.

Da bi tome doskočili, u Rusiji i u Čileu su počeli da postavljaju originalno rešenje koje pomaže vozačima da bolje uoče zebru upravo onda kada je vidljivost loša, odnosno kada je kolovoz prekriven snegom.

Da pešački prelazi stalno bili vidljivi i lako uočljivi, iznad mesta gde su oni iscrtani, najčešće u stubovima semafora ili saobrćajnih znakova, ugrađeni su projektori koji projektuju "šare" pešačkog prelaza na kolovoz, pa je takvu zebru gotovo nemoguće ne primetiti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA