≫ 

Proizvodnja televizora i gejming konzola ugrožava brži oporavak auto-industrije

Proizvođačima čipova je sada potrebno nekoliko meseci da reorganiziraju proizvodnju i ponovo uhvate korak sa potražnjom...

  • 1
Fabrika automobila Foto: Profimedia/Cultura RM/RF

Evropski proizvođači automobila se oporavljaju od korona krize brže nego što se očekivalo, ali probleme im sada zadaje nestašica čipova, važnog sastavnog dela svakog savremenog automobila.

Zbog krize koju je izazvala pandemija koronavirusa proizvođači čipova su morali da reorganizuju kapacitete i pronađu nove klijente i to im je pošlo za rukom, rekao je Volfgang Veber, izvršni direktor nemačkog udruženja elektroindustrije ZVEI.

Pandemija je podstakla veliku potražnju za čipovima među proizvođačima uređaja za zabavu, poput televizora, muzičkih uređaja i konzola za video igre, kao i u biotehnološkom i računarskom sektoru.

Neočekivano brz oporavak od posledica pandemije podstakao je, u međuvremenu, talas narudžbina i u automobilskom sektoru, koji čipove koristi u sve sofisticiranijim elektronskim komponentama vozila.

Proizvođačima čipova je sada potrebno nekoliko meseci da reorganiziraju proizvodnju i ponovo uhvate korak sa potražnjom.

- Nažalost, to nije moguće brže sprovesti i proizvođači automobila bi trebalo to da razumeju i da o tome ubuduće vode više računa - rekao je Veber.

Nemačko udruženje automobilske industrije (VDA) je poručilo da intenzivno radi na obezbeđivanju snabdevanja poluvodičima, što uključuje i saradnju sa nemačkom vladom.

Hibridni motor Foto: Pixabay

Nestašica je već rezultirala privremenim ukidanjem radnih smena u Volkswagenu, Audiju i Daimleru, koji su zato intenzivirali učestvovanje u programima vladinih podrški za naknadu plata radnika.

Stručnjaci takođe ukazuju na posledice smanjene proizvodnje u Kini, nakon nedavnog gašenja dvadeset pogona za silicijum, objavila je Nemačka agencija za mineralne resurse (DERA).

Iz ZVEI ipak pozivaju evropske proizvođače čipova da izgrade sopstvene proizvodne kapacitete kako bi garantovalii tehnološki suverenitet.

Video: Bahati gejmer poludeo zbog igrice i demolirao televizor

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA