≫ 

"Gospodar prstenova" udružuje snage sa Kinezima: 300.000 električnih Audija godišnje do 2025?

Nova fabrika, u koju će biti uloženo 4,6 milijardi dolara, trebao bi da počene sa radom 2024. godine u gradu Čangčuen, u kome još od 1991. radi fabrika FAW-Volkswagen

  • 2
Audi e-tron GT Foto: Audi

Poznati nemački proizvođač luksuznih automobila Audi, čiji su modeli posebno omiljeni na našim prostorima, planira da udruži snage sa najstarijim kineskim proizvođačem automobila - kompanijom FAW, sa kojom će ubuduće zajednički proizvoditi luksuzne električne automobile za najveće tržište na svetu.

Kao treći po veličini kineski proizvođač automobila, FAW nastoji da na domaćem tržištu ojača svoju poziciju u žestokoj konkurenciji kompanija Geely i SAIC. Zbog toga planira da zajedno sa Nemcima izgradi novu fabriku u kojoj će se proizvoditi električni automobili sa prepoznatljivim znakom "četiri prstena".

Fabrika u koju će biti uloženo 4,6 milijardi dolara trebao bi da počene sa radom 2024. godine u gradu Čangčuen, u severoistočnoj kineskoj pokrajini Đilin. U istom gradu, inače, još od 1991. godine radi fabrika FAW-Volkswagen, koja proizvodi Volkswagen i Audi modele za kinesko tržište.

Audi A6 Avant 55 TFSI e quattro Foto: Audi

Audi i Volkswagen će imati 60 odsto udela u zajedničkom ulaganju, dok će preostalih 40 procenata biti u vlasništvu FAW-a, prenosi BBC.

Kina je,  inače, najveće inostrano tržište čuvenog "gospodara prstenva", na kome je Audi 2020. godine prodao više od 700.000 automobila. Plan kompanije iz Ingolštata je da električna vozila do 2025. godine čine trećinu ukupno prodatih Audija u Kini.

Video: Majstore, pazi na zadnji kraj! Kamiondžija kontejnerom razlupao auto pri pokušaju da skrene

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lucky

    22. januar 2021 | 20:24

    Gotovo je u auto biznisu vise sa markama. Mercedes ,bmw,audi.....odsvirali su svoje. Svaka zemlja koja zna da napravi dobre baterije i elektromotore,moze da pravi automobile.Glupo bi bilo i da ih ne pravi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA