Starost automobila u Srbiji zabrinjavajuća, novi propisi smanjuju uvoz polovnjaka

Iako je prodaja novih automobila opala za oko 25 odsto, broj polovnih vozila uvezenih u Srbiju je ostao gotovo isti

  • 39
BEOGRAD MERE GUŽVA NA ULICAMA SAOBRAĆAJ GUŽVA Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Prosečna starost vozila u Srbiji iznosi 17 godina. Prodaja novih vozila je opala za oko 25 odsto, ali broj polovnih vozila uvezenih u Srbiju ostao gotovo isti.

Međutim, ukoliko se pooštri regulativa u vezi sa tehničkom ispravnošću vozila, može doći do smanjenja uvoza starijih vozila, smatra Aleksandra Graovac iz Srpske asocijacije uvoznika automobila.

Govoreći za televiziju N1 o aktuelnom problemu zagađnja, novim propisima o emisijama izduvnih gasova i popularizaciji električnih vozla, Graovac je rekla da automobilska industrija jeste zagađivač, ali ne jedan od najvećih.

- Automobilska industrija godinama radi na tome da se emisije izduvnih gasova koje proizvode automobili smanjuje. To je problem kod starijih vozila kod kojih je ta emisija nekontrolisana - kaže Graovac i podseća da se automobilska industrija obavezala da će do 2030. godine  smanjiti emisije izduvnih gasova za 60 odsto.

- Jako je teško da se to ispuni ukoliko se ne okrene drastično proizvodnji ekološki podobnijih vozila tj. vozila sa manjom emisijom izduvnih gasova - ocenjuje ona.

Zato ističe da je uredba Ministarstva životne sredine o subvencionisanju električnih i hibridnih vozila pozitivan korak.

- Ali i dalje ne možemo očekivati veću prodaju, recimo, električnih vozila zbog toga što infrastruktura ne prati taj deo - kaže Aleksandra Graovac i dodaje da je potrebno preispitati i sistem registracije.

(Telegraf.rs/N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    23. januar 2021 | 14:33

    Ziva smo beda ... i 10 god star je za Srbina ko nov.

  • Mks

    23. januar 2021 | 14:34

    Kako bre pored ovolikih plata, ekonomskog rasta, prosperiteta...?

  • Milos

    23. januar 2021 | 14:37

    Sta ce mucan narod, vozi ono za sta ima pare, a to je starudija!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA