Bajden odlučio: Predsednička limuzina uskoro postaje električna, kao i još 650.000 vozila u SAD

Iako je trenutno najveći proizvođač električnih automobila na svetu, komapnija Tesla izgleda neće mnogo profitirati od ovog posla...

  • 24
Džo Bajden , predsednička limuzina

Foto: Profimedia/SETH HERALD/AFP

Novi američki predsednik Džo Bajden želi da zameni kompletan predsednički vozni park i celu flotu automobila saveznih organa SAD električnim vozilima proizvedenim u toj zemlji.

To podrazumeva sve putničke automobile i limuzine, zatim SUV modele i velika terenska vozila, kao i kamione i ostale teretnjake koji opslužuju Belu kuću i savezne organe.

Ovo će biti izuzetno zahtevan poduhvat, budući da su američke savezne vlasti na svim nivoima, kao i ostale javne službe pod ingerencijom federalnih organa, 2019. godine koristile više do - 645.000 vozila.

Kamionet Poštanske službe SAD

Foto: Unsplash

U taj broj uračunato je 224.000 putničkih automobila i više od 412.000 najrazličitijih teretnjaka i terenaca, uključujući samo više od stotinu hiljada vozila Poštanske službe (United States Postal Service), piše TechCrunch.

Bajdenova odluka i deo je plana da se stvori milion novih radnih mesta u američkoj automobilskoj industriji. Međutim, osim zaista ogromnog broja vozila, tu ambicioznu tranziciju bi moglo da uspori to što je veliki broj saveznih vozila vezan na ugovore o flotnom lizingu, ali i mnogo bitnija činjenica - obezbeđivanje adekvatne infrastrukture (punjača i servisa) koja bi mogla da podrži toliki broj vozila.

Takođe, iako je trenutno najveći proizvođač električnih automobila na svetu, komapnija Tesla izgleda neće mnogo profitirati od ovog posla.

Donald Tramp Limuzina

Foto: Shutterstock

Naime, budući da Bajden podržava sindikate autombilske industrije, čije se organizovanje Ilon Mask trudi da suzbije, mnogo veće šanse da učestvuju u ovom velikom poslu imaju tradicionalni američki proizviđači, kao što su Ford i General Motors, i pored činjenice da u proizvodnji elektičnih vozila nisu otišli toliko daleko kao Tesla, prenosi Futurism.

Stručnjaci ističu da bi ovaj Bajdenov potez mogao da bude od izuzetnog značaja kako za proizviđače, tako i za popularizaciju i ekspanziju elektirčnih vozila uopšte.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    27. januar 2021 | 18:36

    Nisu ni svesni da su pukli nacisto!!!

  • Usa

    30. januar 2021 | 10:01

    Kod nas samo V8 , sruja je smesna

  • Boki

    28. januar 2021 | 08:27

    Takvu odluku treba da donosi stručni tim, a ne matorac koji se svakako ne razume baš u tehniku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA