Da li nam predstoji oduzimanje automobila zbog nasilničke vožnje?

"Ozbiljno razmatramo ideju da kažnjavamo vinovnike nasilničke vožnje tako što ćemo im oduzimati vozila. To je možda i jedini način da im konačno stanemo na put!"

  • 9
Ivica Stanković,Narkotest Foto: Nikola Tomić

U MUP-u Srbije ozbiljno razmatraju da se promeni Zakon o bezbednosti saobraćaja, kako bi saobraćajna policija mogla da oduzima vozila zbog nasilničke vožnje.

Povod za uvođenje ovako drastičnih kazni mogla bi da bude poražavajuća statistika prema kojoj je samo od 25. do 31. januara iz saobraćaja isključeno 38 vozača zbog nasilničke vožnje i 40 zbog vožnje pod dejstvom droge.

- Ozbiljno razmatramo ideju da kažnjavamo vinovnike nasilničke vožnje tako što ćemo im oduzimati vozila. To je možda i jedini način da im konačno stanemo na put. Pored toga, razmišljamo i da povećamo kaznu zatvora, novčane kazne i broj negativnih bodova - navode za u saobraćajnoj policiji.

Ova ideja, inače, postoji već sedam godina, ali do sada nije realizovana U nacrtu izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja, 2014. godine, bilo je predloženo da se vozaču sa više od dva promila alkohola u krvi ili bez položenog vozačkog ispita oduzima vozilo. Ideja je bila i da se vozilo oduzima i ako osoba u prekršaju nije vlasnik automobila.

Taj predlog predviđao je da policija od vozača oduzima kola najpre privremeno, a po pravosnažnoj presudi i trajno. Oduzeta vozila bila bi prodavana na aukciji, a novac uplaćivan u Fond za bezbednost saobraćaja. Predlog tada nije usvojen u parlamentu, kao ni dve godine kasnije kada se ponovo govorilo o toj ideji.

Izmenama zakona 2018. godine uvedena je kazna zatvora za nasilničku vožnju, pa se zbog tog prekršaja vozač kažnjava sa 30 do 60 dana zatvora ili radom u javnom interesu od 240 do 360 sati, a u oba slučaja mora da plati od 120 do 140 hiljada dinara. Pored toga, oduzima mu se dozvola na najmanje devet meseci i dobija 15 kaznenih poena.

Ukoliko je prilikom nasilničke vožnje prouzrokovao saobraćajnu nezgodu, zatvorska kazna je 45 do 60 dana, društveno koristan rad 300 do 360 sati, a novčani deo se povećava na 130 do 150 hiljada dinara. Tada se dozvola oduzima na najmanje 10 meseci i dobija 17 negativnih poena.

Video: Mrtav pijan odlučio da ukrade autobus i bahati se po ulicama: Policija je morala da puca

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lav

    5. februar 2021 | 20:27

    U kojoj to državi oduzimaju automobile od vlasnika! Uzmi mu trajno vozačku....

  • Ganimed

    5. februar 2021 | 17:42

    Ne možeš da oduzmes vozilo jer ces time samo jos vise kriminala da uneses u policiju pored kriminala koga unutar nje vec imaš. Kolikonputa saobraćajac uzme mito koliko on moze da te ucenju i bude bahat i bezobrazan... Treba dobro razmisliti da li da im se da to pravo na ustrb građana i "navodnog njihovog divljanja"... Nisam za to ali sam za da se uvedu u hrad kamere za brzinu i to je to. . Ili bar postojeće da počnu da rade i treba imati u vid da vozila vise nisu kao sto su bila i da mera od 80 na auto putu jednostavno ne pije vodu.... Stoga odgovor na dato pitanje je jedno veliko NE. Ps:to je kao da date kriminalcu dozvolu da krade!!!

  • R9

    5. februar 2021 | 17:09

    Treba malo razmotriti sve cinjenice. Zivimo u vremenu u kome porodicni automobili ubrzavaju do 100 na sat za vreme koje su nekad postizali sportasi ili ultra sporcki automobili... Sve je napredovalo. Kocnice su mnogo bolje, gume takodje. Sigurnosna oprema koja nije ni postojala u vreme kad je odluceno da je u gradu dozvoljeno 40... Ne moze biti nasilnicka voznja kada pored sajma prodjete sa 80 ili 90 km/h. Prosto ne. Voznja treba da sluzi da se ustedi vreme...naravno pored skola i u sokacima normalno i 30 ako treba...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA