≫ 

Kada je on u vazduhu, nikome ne pada na pamet da za volanom uzima telefon u ruke

"Ugao gledanja" savremenim dronovima omogućava da uoče da li vozač za volanom koristi telefon ili mu nešto drugo odvraća pažnju sa puta

  • 2
dron Foto: Unsplash

Španska žandrmerija, odnosno Civilna garda (Guardia Civil), uspela je da otkrije 10 saobraćajnih prekršaja među 530 vozila, koliko je nadzirala prethodnoh vikenda.

To možda i ne zvuči kao neko veliki broj, ali je za ovaj "poduhvat" primenjena potpuno nova tehnologija. Za nadzor saobraćaja su upotrebljeni dronovi. "Operacija" je izvedena na različitim putnim pravcima u pokrajini Kordoba u Andaluziji.

Policija je pratila deonice na kojima je prethodno zabeležena najveća stopa saobraćajanih prekršaja i nesreća, a kojima se ujedno kreće veliki broj motocikala, automobila i bicikala. Jedna od deonica, između Kordobe i Alkolee, je popularna i zaštićena biciklistička ruta, na kojoj su vozači posebno upozoreni da moraju da voze izuzetno oprezno i pažljivo.

Dronovi prvenstveno služe za nadzor saobraćaja na deonicama sa najvećim rizikom po ranjive učesnike, odnosno pešake, bicikliste i motocikliste. Uređaji se najviše koriste da bi se uočili slučajevi kod kojih vozačima pažnja nije usredsređena na vožnju, budući da "ugao gledanja" omogućava dronovima da uoče da li vozač za volanom koristi telefon.

Pokazalo se da su ove bespilotne letelice veoma pogodne za operacije nadziranja velikog broja vozila, ali i  kao za dopuna kod uzvršavanja helikopterskih zadataka. Dronovi se koriste se i u hitnim slučajevima, kada dolazi do ozbiljnog ugrožavanja saobraćaja i bezbednosti učesnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rocket

    19. februar 2021 | 10:59

    Vazdušna puška je rešenje. Moram da nabavim dok ih nisu zabranili. Imamo nove napasti, više ptice nisu meta.

  • Vuk

    19. februar 2021 | 13:48

    Bravo, tako treba, hitno u Srbiji. U Srbiji 70% vozača priča na mobilni u vožnji. Policija, svako drugo patrolno vozilo vozač priča mobilnim u toku vožnje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA