Jedan od najuspešnijih krosovera na svetu dobio svoje treće izdanje: Ovo je novi Nissan Qashqai

Novi model je dobio i inovativni e-Power hibridni pogon, kod koga se benzinski motor koristi samo kao generator električne energije koja napaja elektromotor...

  • 0
Nissan Qashqai Foto: Nissan

Jedan od začetnika klase krosover SUV automobila, i sa više do pet miliona prodatih primeraka jedan od njenih najuspešnijih predstavnika, Nissan Qashqai dobio je svoju najnovije treće izdanje.

Nova generacija je "porasla" u sve tri dimenzije (4.425 x 1.838 x 1.635 mm) i dobila više prostora za putnike u kabini, za šta je najviše zaslužan povećan međuosovinski razmak, što je posledica upotrebe nove Renault - Nissan CMF-C platforme.

Više prostora ima i u prtljažniku - 480 litara, što se, naravno, može dodatno povećati obaranjem naslona zadnjeg sedišta u promenljivom odnosu.

Novi Qashqai je opremljen sa čak tri ekrana, do kojih digitalna komandna tabla ima dijagonalu od 12,3 inča, a ekran multimedijalnog infotejnment sistema 9 inča, koji podržava Android Auto i Apple Car Play funkcije.

Tu je i opcioni veliki hed-ap displej od 10.8 inča, na spisku dodatne opremen se, između ostalog, nalaze premijum i Hi-Fi sistem i sedišta presvučena Nappa kožom. Kupac ima mogućnost izbora između 11 boja karoserije i 5 dvojbojnih kombinacija, koje podrazumevaju krov u različitoj nijansi.

Novi Qashqai neće biti dostupan sa dizel motorima, već se Nissan ovoga puta fokusirao na tehnologiju tzv. "blagih" hibrida. Tako će se u osnovnoj ponudi naći turbo-benzinac od 1,3 litra, u kombinaciji sa hibridnom tehnologijom od 12V i dve varijante snage, od 140 i 158KS. Ovaj pogon dolazi u kombinaciji sa šestostepenim manuelnim menjačem, dok se kod snažnije verzije se, uz doplatu, može dobiti CVT automatik, kao i pogon na sva četiri točka.

Nissan je za novi model predvideo tzv. e-Power hibridni pogon, kod koga se, za razliku od većine klasičnih hibrida, benzinski motor koristi samo u funkciji generatora električne energije. Takav pogon omogućava mnogo bolje ubrzavanje vozila nego kod ostalih hibrida, dok vozač ne mora da brine o autonomiji baterija. Tako će Qashqai e-Power kao generator korstiti benzinski motor od 1,5 litara, dok će točkove pokretati elektromotor od 140 kW, odnosno 190 KS.

Nissan Qashqai za 2021. godinu u Evropu stiže kasnije ove godine, kada će biti poznate i cene novog modela.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA