Izgleda kao patka, ubrzava kao Ferrari: Počinje proizvodnja prvog automobila na solarni pogon

Ovaj neobični trotočkaš može da dostigne brzinu od 100 km/h za samo 3,5 sekunde, a osim energije sunca, može da ide i na baterije

  • 6
Aptera, električni automobil Foto: Wikimedia/Chris Anthony

Američka kompanija Aptera motors priprema se da, do kraja ove godine, počne prvu masovnu proizvodnju automobila na solarni pogon.

Automobil će se prodavati "na malo", po ceni od samo 25.900 američkih dolara, što ga čini pristupačnim u poređenju sa ostalim vozilima na tržištu.

Automobil se smatra ultraaerodinamičnim električnim vozilom, koje se kreće na tri točka. Pokriven sa 34 kvadratna metra solarnih ćelija, koje dnevno mogu da obezbede vožnju od 40-ak kilometara "kada je vedro nebo", piše Daily Mail.

Kreatori Aptere, Kris Entoni i Stiv Fambro, kažu da je automobil četiri puta efikasniji od prosečnog električnog vozila i 13 puta efikasniji od kamiona koji koristi klasično gorivo.

Dizajn vozila odlikuju zakrivljene linije koji pomažu u smanjenju otpora vazduha tokom kretanja. Izuzetno lagani ugljenični kompoziti i stakloplastika čine konstrukciju automobila, koji se delimično može stvoriti i pomoću 3D štampača, prenosi RTS.

Automobil može da dostigne brzinu od 100 km/h za samo 3,5 sekunde, a najveća brzina koju može da dostigne je 180 kilometara na čas.

Za svakodnevnu upotrebu, nije potrebno punjenje automobila, što ga čini prvim takvim vozilom na tržištu. Vozilo je zato opremljeno baterijskim paketom.

Aptera je do sada već prodala prvih 330 automobila, a u roku od 24 sata od početka prodaje (prednaručivanje je počelo 4. decembra prošle godine) kompaniji se javilo skoro 7.500 ljudi koji su želeli da polože depozit.

Ipak, postoje i određene prepreke, pre nego što se automobil definitivno pojavi na tržištu. Tako Washington Post piše da distribucija neće moći da počne, sve dok se ne sprovedu i ne prođu testovi bezbednosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    3. mart 2021 | 11:35

    34 kvadratna metra solarnih ćelija?! Pa to je površina manjeg stana. Pa toliko ne može na zglobni autobus da se instalira jer nema površinu...

  • Elektro-vozač

    3. mart 2021 | 19:40

    1. greška u prevodu: površina ćelija je u kvadratnim stopama, ne kvadratnim metrima - oko 3,16m². Koliko od toga je izloženo suncu u bilo kom trenutku je drugo pitanje. 2. Ideja je mnogima zanimljiva ali je nerealna - čak i oni koji žive pri ekvatoru često mogu biti parkirani u senci...

  • Brk

    4. mart 2021 | 09:30

    Ja sam mislio da ce u buducnosti da se voze mnogo bolja i pre svega sigurnija kola a ono plasticne rakete....ko prezivi pricace.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA