Novi C40 Recharge: Drugi potpuno električni Volvo najavljuje konačan kraj klasičnih modela

Drugi potpuno električni Volvo, SUV kupe pod imenom C40 Recharge, predstavlja "varijaciju na temu" modela XC40 Recharge P8

  • 1
Volvo C40 Recharge, električni automobil Foto: Volvo

Nakon što su brojni proizvođači u ponudu uvrstili veliki broj SUV i krosover modela, trend su postale kupe verzije takvih automobila, koje su dodatno obogatile ponudu proizvođača.

Tako je i Volvo, nakon kompaktnog SUV-a XC40, predstavio model C40, odnosno XC40 sa nešto drugačijim zadnjim delom i "padajućom" linijom krova i drugačijom maskom napred, budući da nema potrebe za hladnjakom SUS motora.

I to nije sve, jer je C40 predstavljen u električnoj verziji Recharge, na osnovu na XC40 Recharge P8, što će reći da je baziran na CMA platformi. Dimenzije su gotovo identične XC40, s tim da je visina vozila nešto manja, zbog kupeovske forme.

Pogon je identičan onome kakav koristi pomenuti XC40 P8, kao i model Polestar 2. Po jedan elektromotor od 203 konjske snage pokreće svaku osovinu, koju ukupno oslobađaju 405 "konja" i 660 Nm obrtnog momenta.

Ubrzanje od 0 do 100 km/h je impresivno i iznosi svega 4,9 sekundi, dok je maksimalna brzina limitirana na 180 na sat. Električna energija se dobija iz litijum-jonskih baterija, kapaciteta 78 kWh, koje pružaju autonomiju od oko 420 kilometara.

Omogućeno je punjenje koristeći standardni 11-kilovatni punjač naizmenične struje, dok je sa punjačem jednosmerne struje, snage 150 kW, moguće napuniti baterije od gotovo praznih pa do 80 odsto kapaciteta za samo 40 minuta.

Enterijer modela C40 Recharge može se pohvaliti novim infotejnment sistemom baziranim na Android operativnom sistemu, koji je razvijen u saradnji sa kompanijom Google, a prvi put je primenjen na XC40 Recharge. Srce sistema jeste veliki, vertikalno orijentisan displej na centralnoj konzoli, osetljiv na dodir.

Cena C40 Recharge još nije saopštena, ali je za očekivati da će biti nešto viša u odnosu na XC40 Recharge model, koji u Srbiji startuje od 39.990 evra.

Predstavljanje novog elektičnog modela dolazi neposredno nakon što je kineski Geely, vlasnik kompanije Volvo Cars, u utorak objavio da će do kraja ove decenije švedski proizvođač u potpunosti preći na proizvodnju električnih vozila. Plan predviđa postepeno ukidanje svih automobila sa SUS motorima, uključujući hibride, zaključno sa 2030. godinom.

(Telegraf.rs/TopSpeed)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • joca

    4. mart 2021 | 13:09

    Probao bih ovaj elektricni Volvo, ako bude u autorentu pa da ga provozam na jedan dan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA