Prestonica ipak ne odbacuje benzince i dizelaše

Plan da se Berlin tokom ove decenije pretvori grad sa nultom emisijom izduvnih gasova će, izgleda, morati da sačekaju još neko vreme...

  • 2
Berlin, Saobraćaj Foto: Pixabay

Berlin želi da smanji automobilski saobraćaj do kraja decenije i da gradske saobraćajnice više prilagodi biciklistima i pešacima. Takav scenario je predviđen urbanističkim planom razvoja mobilnosti i saobraćaja. Međutim, plan šefice lokalne saobraćajne uprave Regine Ginter, da zatvori grad za automobile sa dizel i benzinskim motorima, nije uspeo.

Taj plan predviđa povećanje udela autobusa, vozova, pešaka i bicikala na udaljenostima koje se prelaze, sa današnjih 74 na najmanje 82 odsto 2030. godine. Plan ide na štetu automobilskog saobraćaja, pošto, u ukupnom saobraćaju, 23 odsto treba da čine bicikli, 29 odsto lokalni javni prevoz i 30 odsto pešački saobraćaj.

Da bi se postigli ovi ciljevi, drumski prostor morati da se preraspodeli, pa će područja koja su ranije bila rezervisana za parkirane automobile u budućnosti biti namenjena ostalim učesnicima u saobraćaju. Međutim, taj plan je izazvao spor između koalicionih partnera oko zone u kojoj bi bio zabranjen saobraćaj za vozila sa dizel i benzinskim pogonom,.

Ginter se borila da se unutar prstena S-Bahna (dvosmerna železnica koja "okružuje" širi centar grada) dozvoli upotreba samo automobila sa nultom emisijom izduvnih gasova do 2030. godine, a da se ta odluka proširi na ceo Berlin do 2035, prenosi Revija HAK.

U planu razvoja, međutim, više se ne spominju rokovi, pošto je odluka propala zbog veta s Socijaldemokratske partije, koja je deo vladajuće većine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • The Rock

    4. mart 2021 | 20:40

    Takve ideje su besmislene, ostaviti milione ljudi bez automobila ili bez mesta gde da parkiraju. Mislim da bi rešenje bilo izgradnja podzemnih saobraćajnica i parkinga. Tako da saobraćaj cirkuliše normalno, a gornja površina grada bude idilično mesto za pešake...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA