≫ 

Pre godinu dana su uveli ograničenje od 100km/h na svim auto-putevima, evo kakvi su rezultati toga

Razmišljanja nekih stručnjaka se nisu pokazala kao tačna...

  • 5
Saobraćaj, gužva na putu, automobili Foto: Shutterstock

Pre tačno godinu dana, Holandija je na svim svojim auto-putevima smanjila ograničenje maksimalne brzine vožnje sa 130 na 100 kilometara na sat. Naravno, to je dovelo do smanjenja prosečne brzine kretanja, ali izgleda da Holanđanima ni to nije dovoljno...

Ljudi koji stoje iza mobilne aplikacije Flitsmeister, koja holandske vozače upozorava na kamere i druge saobraćajne prepreke, izračunali su kolika je prosečna brzina kretanja na nekoliko frekventivnih trasa posle donošenja te odluke.

Zaključak je da se vozači u priličnoj meri drže novog pravila, pa da čak, od njegovog donošenja voze još sporije. Tako je na autoputu A2 Vianen - Den Bos, prosečna brzina je pala sa 106 km/h u martu i aprilu prošle godine na sadašnjih 104 km/h.

Prosečna brzina se smanjila i na tri od četiri druge merene rute: na A27 Utreht - Eemnes sa 107 na 105 km/h, dok je na putu A28 Groningen - Asen ostala 105 km/h. Na deonici A12 De Mern - Hag prosečna brzina je pala sa 104 na 103 km/h, dok je na A4 Lejmejden -Šiphol brzina pala sa 99 na 93 km/h, prenosi Revija HAK.

Razmišljanja nekih stručnjaka da će vozači biti mnogo brži od novog ograničenja se nisu pokazala kao tačna, s tim da treba imati u vidu da aplikaciju Flitsmeister aktivno koristi oko 15 odsto vozača.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    17. mart 2021 | 12:13

    A koliko im se smanjio broj poginulih? 0

  • Bobby

    17. mart 2021 | 13:40

    Савремени ауто-путеви и савремена возила се праве из једног јединственог циља, да се на одредиште стигне и брже и сигурније.

  • TOLE

    17. mart 2021 | 15:15

    To je presporo i samo ce napravit jos vecu guzvu i zastoje. I bez toga mnogi stariji vozaci voze ispod tog ogranicenja, dobro je za policiju jer ce vise love zaradit na prekoracenju brzine. Mogli su uvest konjske kocije a auta u muzeje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA