Kina zabranila Tesline automobile u vojnim objektima: Snimaju lokacije, sakupljaju informacije?

Nakon sprovedenog bezbednosnog pregleda Teslinih automobila, kineske vlasti su utvrdile da senzori u njima mogu da snime fotografije lokacija na kojima se nalaze...

  • 4
Tesla automobil kola, Model X Foto: Tanjug/AP

Nakon vesti da je kineska vojska zabranila da kompanija Tesla radi u njenim objektima, prvi čovek te kompanije Ilon Mask izjavio je da će njegova kompanija biti zatvorena ako su se njegovi automobili koristili za špijuniranje.

- Postoji vrlo snažan podsticaj da budemo veoma pažljivi sa svim informacijama. Ako bi Tesla koristio automobile da špijunira u Kini ili bilo gde drugde, mi bismo bili zatvoreni - rekao je Mask tokom virtuelne diskusije.

3. Tesla Model X / Ukupan Euro NCAP rezultat: 345 Foto: Tesla

Dobro upućeni izvori su potvrdili Rojtersu da je kineska vojska zabranila ulazak automobila Tesla u vojne komplekse, pozivajući se na zabrinutost zbog kamera instaliranih na vozilima.

Mask je pozvao na veće međusobno poverenje između SAD i Kine tokom video diskusije sa jednim kinskim kvantnim fizičarem.

Njujorški dnevnik Wall Street Journal (WSJ) i agencija Bloomberg potvrdili su da Kina, pozivajući se na zabrinutost za nacionalnu bezbednost, zabranila pristup automobilima kompanije Tesla u vojnim objektima.

Ova ograničenja stižu nakon što su kineske vlasti sprovele bezbednosni pregled vozila i, kako navode američki mediji, utvrdile da Teslini senzori u automobilima mogu da snime fotografije lokacija na kojima se vozila nalaze, preneo je ranije CNBC. WSJ dodaje, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, da bi Tesla tako mogao da dođe do važnih informacija, kao što su, na primer, podaci o tome kada i gde se automobili koriste.

Tesla Model S Foto: Tesla

Takođe, Tesla automobili bi mogli da prate i veći broj ličnih podataka, poput listinga kontakata mobilnim telefonom ako je povezan sa automobilom, navodi se u tekstu njujorškog lista i dodaje da Kinu zabrinjava da bi te informacije mogle da budu prosleđivane Sjedinjenim Državama.

Iz Tesle nisu odmah odgovorili na tvrdnje iz Kine, ali su akcije te kompanije na Njujorškoj berzi pale za oko 1,1 odsto.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Пекс

    21. mart 2021 | 14:29

    Добро јутро!!! Најзад сте схватили неке ствари.

  • Elektro-vozač

    21. mart 2021 | 14:29

    Sve Tesle sa Autopilot 2.0 ili novijom opremom imaju mogućnost da snimke sa svih svojih kamera pošalju bilo gde. To nije tajna - te podatke otvoreno koriste za usavršavanje proizvoda a postoji i mogućnost upotrebe za gledanje slika sa kamera svojih kola putem telefonske aplikacije. Sve snimke je već moguće postaviti na karticu i preuzeti kasnije. Uopšte nije čudna zabrana, kao što nije čudno zabranjivati komunikacione, fotografske i uređaje za snimanje zvuka. Tesle mogu sve to bez dodatne opreme kao što bilo koje vozilo može za dodatim kamericama, recimo (Tesla ih ima više, da pokriju sve uglove - "gleda" na sve strane u isto vreme).

  • mile

    21. mart 2021 | 16:26

    Kinezi koji zive od spijunaze tehnologije sa zapada tako nesto da kazu.Nemoj ba se neboj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA