≫ 

Danas stavljamo letnje gume: Evo koliko to košta i zašto bi to svakako trebalo da uradite

Za razliku od zimskih prenumatika, Zakon ne propisuje izričitu obavezu vožnje sa letnjim gumama, ali se ona svakako prepručuje iz bar 4 razloga...

  • 15
Vulkanizerski servis, Zimske gume

Foto: Marko Todorović

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja (ZOBS), od danas - 1. aprila, prestaje obaveza vožnje sa zimskim gumama, odnosno upotrebe zimske opreme.

Za razliku od zimskih prenumatika, čija je upotreba obavezna posle 1. novembra, Zakon ne propisuje izričitu obavezu vožnje sa letnjim gumama, već se današnji datum uzima kao termin prestanka vežanja obaveze korišćenja zimskih guma.

To znači da nećete imati problema sa saobraćajnom policijom, ukoliko odmah danas, ili u narednih nekoliko dana ne izvršite zamenu, pa ako naiđete na gužvu ispred vulkanizerske radionice, zamenu možete obaviti i nešto kasnije.

Drugim rečima, ako sami odlučite da koristite zimske pneumatike tokom cele godine - ne kršite Zakon. Letnje gume, međutim, ne bi bile letnje kada ne bi imale svoje prednosti u vožnji po toplom vremenu.

Prosečne cene zamena guma kod vulkanizera iznose između 500 do 1.000 dinara po točku. Na visinu cene utiče veličina točka i vrsta felni, odnosno da li su čelične ili aluminijumske.

Tako je zamena guma na točkovima prečnika od 13 do 16 cola jeftinija i košta između 500 i 700, dok za gume većih dimenzija najčešće treba izdvojti 800 do 900 dinara. Na osnovu ovoga, možemo reći da je za zamenu sva četiri prenumatika, u proseku potrebno između 2.000 i 3.500 dinara.

Gume, Zamena guma

Foto: Pixabay

I pored toga što vam Zakon ne zabranjuje da na vožnju u zimskim mesecima nastavite na zimskim gumama, postoje bar 4 dobra razloga zbog koji to ne bi trebalo da uradite, naročito ako vozite svaki dan.

Bezbednija vožnja

 

Letnji pneumatici su izrađeni od gumenih jedinjenja koja ih čine tvrđim u poređenju sa zimskim. Veća tvrdoća znači manju mogućnost deformacije blokova gazećeg sloja. To, pri visokim letnjim temperaturama, omogućava mnogo bolje performanse u vožnji, kao i kraći zaustavni put prilikom kočenja.

Manja potrošnja goriva

 

Letnje gume imaju niži koeficijent otpora podloge od zimskih guma. To značajno poboljšava njihovu efikasnost u vožnji utiče na smanjenje potrošnje goriva.

Automobil, letnje gume

Foto-ilustracija: pixabay.com

Manje buke

 

Letnje gume proizvode manje buke u vožnji u odnosu na zimske. Profil njihovog gazišta je tvrđi, pa je manja mogućnost deformacija materijala. To smanjuje nivo buke i čini letnju vožnju udobnijom.

Veća otpornost

 

Letnji pneumatici su napravljeni od gumene smese koja bolje podnosi širok raspon temperatura i različite uslove na putu. Sa druge strane, zbog meke gumene smese od koje su izrađene, zimske gume su mnogo sklonije mehaničkim oštećenjima pri visokim temperaturama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baxter

    1. april 2021 | 09:26

    MS stavim, vozim 5 god I caaaaao! Ne diram nista!

  • mala

    1. april 2021 | 09:51

    Neki smo vec stavili, a i nove felne za leto ☺️

  • Goran

    1. april 2021 | 12:30

    To košta pola sata vremena a i zdravo je za telo malo razgibavanja. Ne umem nije opravdanje ni za akademske građane...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA