≫ 

Već ste stavili letnje gume, a jutros vas je sačekao sneg na ulici: Da li pravite prekršaj?

Izneneđeni "zimom u aprilu", vozači koji su već skinuli zimske gume s pravom se pitaju - šta treba da čine...

  • 20
Zimske gume, šara, guma, sneg Foto: Pixabay

Ovih dana smo svedoci situacije koja vozače može dovesti u zabunu. Od početka aprila je prošlo već sedam dana, što znači su vozači već čitavu nedelju nisu u obavezi da na točkovima svojih automobila imaju zimske gume.

Znajući da umemo da budemo veoma "fleksibilni" kada su rokovi u pitanju, za pretpostaviti je da dobar deo vozača još uvek nije montirao letnje pneumatike. Na to, naravno, utiče i činjenica da sam Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS) ne propisuje izričitu obavezu vožnje sa letnjim gumama, već se 1. april uzima kao datum prestanka važenja obaveze korišćenja zimskih guma.

Ali, šta se onda dešava kada "u roku" stavite letnje pneumatike, a par jutara kasnije, pred polazak na posao, svoju ulicu i svoj auto na parkingu zateknete prekrivene snegom, kao što je to ovoga jutra bio slučaj?

Gume u snegu, ilustracija Foto: Shutterstock

Kao što već znate, upotreba zimskih guma je po zakonu obavezna u periodu od 1. novembra do 1. aprila. Međutim, ta obaveznost se odnosi samo na situacije kada su ulice i putevi "prekriveni snegom, ledom ili poledicom".

To znači da i u januaru, bez obzira na temperaturu, ukoliko na kolovozu nema "snega, leda ili poledice", odnosno ako su kolovozi suvi, ne činite prekršaj vozeći sa letnjim gumama.

Isti princip se odnosi o na neočekivanu pojavu snega u aprilu, u vreme kada zakonski niste više u obavezi da na točkovima imate zimske pneumatike.

Međutim, ako "zima u aprilu" potraje, a sneg se na ulicama i putevima zadrži duže, postavlja se pitanje - šta tada treba činiti?

Gume, Zamena guma Foto: Pixabay

Sa formalno-pravne tačke gledišta, vozač ne može da bude kažnjen zbog letnjih guma ako ga ovih "snežnih" dana zaustavi saobraćajna policija. Zimske gume na točkovima, po zakonu, nisu obavezne posle 1. aprila, pa samim tim vozač ne čini nikakav prekršaj.

Ipak, saobraćajni sutručnjaci preporučuju vozačima da, ukoliko "prolećna zima" zaista potraje i sneg nastavi da pada, odu kod vulkanizera i vrate zimske gume na svoje četvorotočkaše, dokle god traju zimski uslovi vožnje.

To, svakako, predstavlja nešto veći trošak, ali je značaj za bezbednost vožnje nemerljiv. To se, naročito, odnosi na one vozače koji se često kreću putevima u brdsko-planinskim predelima, gde zimski uslovi znaju da potraju i kada proleće kalendarski uveliko počne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA