≫ 

Atraktivni "mešanac" klasa: Citroën predstavio novi luksuzni krosover C5X

Novi luksuzni model Citroena, dugo najavljivani naslednik popularnog C5, upravo je debitovao pod oznakom C5X, kao interesantna kombinacija luksuzne limuzine i kupe krosovera

  • 2
Citroen C5X

Foto: Citroën

Nakon višemesečnih najavljivanja, "tizovanja" i informacija "na kašičicu", napokon je debitovao novi Citroen C5X, i to kao interesantna kombinacija limuzine i kupe-krosovera, sa tzv. Shooting Brake dizajnom zadnjeg dela kakav odlikuje karavane.

Da, zvuči pomalo konfuzno, na tipično francuski način, ali se mora priznati da izgleda atraktivno i upadljivo, ili bolje reći, do sada ne baš viđeno na tržištu vozila ove klase. Upravo na to se i odnosu oznaka "X" u nazivu - na krosover "stajling" koji je obogatio klasičnu koncepciju limzuine C5.

Određeni elementi vozila inspirisani su radikalnim CXperience konceptom, prikazanim još 2016. godine, dok su drugi delovi karoserije logična evolucija dosadašnjeg dizajna, viđenog na aktuelnim serijskim modelima Citroena, ali i njegovog luksuznog brenda DS.

Automobil je dugačak 4.805 milimetara, visok manje od 1,5 metara (1.485 mm), uz solidno međuosovinsko rastojanje od 2.785 mmm, koje obećava dovoljno komfora za putnike na zadnjim sedištima. Uz to, na raspolaganju je i prtljažni prostor od izdašnih 545 litara zapremine.

Citroen C5X je debitovao u plag-in hibridnoj verziji koja raspolaže sa 225 konjskih snaga - 1.6 turbo benzinac i elektromotor, pruža autonomiju u čisto električnom režimu od oko 50 kilometara, pri putnoj brzini do 130 km/h. Tu je i sistem oslanjanja sa tri različita režima rada (nivoa tvrdoće).

Enterijer karakteriše potpuno novi infotejnment sistem sa displejem dijagonale 12 inča, koji podržava glasovne komande, a tu je i opcija personalizacije početnog ekrana, po uzoru na tablet uređaje. Uz pomenuti infotejnment, C5X je opremljen i hed-ap displejem u boji.

Informacije o ostalim pogonskim jedinicama, a samim tim i ceni, za sada su nepoznate, ali se očekuje da će osnovni model, koji se na tržištu očekuje krajem ove godine, startovati sa cenom od oko 30.000 evra.

(Telegraf.rs/TopSpeed)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majkl Džondar

    13. april 2021 | 18:25

    Baš mi se sviđa. Nisam ni sumnjao od Citroena. Jedni od retkih koji prave nešto drugačije automobile.

  • Boki

    13. april 2021 | 11:04

    Ne sviđa mi se ova kombinacija limuzine, hečbeka i krosovera. Motor 1.6 je loš osim ako nije nešto potpuno novo. Neka ga spuste na zemlju, stave dizel motor i možda će biti nešto od njega.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA