≫ 

EU odustaje od stroge Euro 7 norme, spas za benzince i dizelaše leži u sintetičkim gorivima?

Eksperti savetodavnog tela EU se ograđuju od "utopijski" postavljenih ciljeva Euro 7 standarda o emisijama izduvnih gasova, čija se primena planira od 2025. godine

  • 13
Cene goriva bi trebalo da ostanu stabilne Foto: Shutterstock

Dosadašnje najave Evropske komisije zabrinule su mnoge proizvođače automobila, naročito nemačke, koji u svojoj gami imaju velike SUV modele opremljene benzinskim i dizel motorima. Reč je, naravno, o strogom standardu emisija izduvnih gasova Euro 7, čije uvođenje se predviđa za 2025. godinu.

Sa najavljenim ograničenjima izduvnih gasova na pojedinim vozilima od 30 do samo 10 mg/km azotnih oksida bio bi to, praktično, kraj motora sa unutrašnjim sagorevanjem, pošto je granica veoma rigorozna (mogućnost greške mernih uređaja je oko 30 mg/km azotnih oksida). To znači da bi na tržištu ostali samo električni automobili.

Međutim, u novom pismu preporuke, Savetodavna grupa za norme i emisije vozila (AVGES), savetodavno telo EU, se ograđuje od tako postavljenih "utopijskih" ciljeva, koje su neki stručnjaci iz auto industrije opisali kao "objavu rata", prenosi Revija HAK.

Očigledno je da dugoročno rešenje leži u smanjenju upotrebe fosilnih goriva i, sa vremenom, u razvoju  sintetičkih goriva. Najsavremeniji automobili već su višestruko ispod trenutnih graničnih vrednosti koje propisuje aktuelna Euro 6d norma. Euro 7 bi zato trebalo da postane "ostvariv dalji razvoj norme Euro 6d".

Međutim, preporuka AVGES-a je - samo preporuka, a ne i konačna odluka. Ipak, izjava ove grupe je neka vrsta najave odluke koja sledi i sigurno nije došla bez prethodnih konsultacija sa političkim telima EU.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Roki

    15. april 2021 | 10:59

    El vozac lazov to vec svi znaju!

  • Boki

    13. april 2021 | 17:26

    Kao neko ko zaista voli automobile imam loše vizije za budućnost vozača. Nažalost proizvođaci su se upleli u nemoguć poduhvat oko ekologije. Automobila već danas ima previše, nema dovoljno puteva i ulica koliko bi svi vozili, a rast populacije je ogroman. Nema dovoljno električne enegije za vožnju na struju, električna vozila su još u ranoj fazi razvoja, imaju previše nedostataka i ne mogu potpuno zameniti pogon na fosilna goriva. Upotreba fosilnih goriva ima vidljive granice kako zbog emisije co2, tako i zbog neobnovljivih izvora. Rešenja za automobile nema, vožnja će biti sve skuplja, mnogi jednostavno neće imati para, ne za auto, za njegovu upotrebu. Automobil će biti privilegija bogatih. Kao posledica toga prelaziće se masovno na javni prevoz, pre svega železnicu koja bez greške funkcioniše i može da preveze ogroman broj ljudi od jednom, ali sa minimumom komfora i privatnosti. Pogledajte prenaseljene zemlje, Indiju recimo, to je naša budućnost. Žalosno, ali je činjenica. Dva scenarija za normalizaciju života su. 1. Prekid porasta broja stanovnika. 2. Naseljavanje svemira. Bog je u Bibliji rekao "množite se i ispunite vasionu životom". Dakle ne Zemlju, vasionu... Naša budućnost je zapisana, ali biće kriza dok se ne otkriju nova tehnička rešenja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA