Deda Tika iz Ivanjice ima 94 godine i beli Mercedes, zdrav je k'o dren i upravo je produžio vozačku

"Davnih četrdesetih kad sam krenuo da vozim, prvo sam kupio Pežoa, a posle Mercedesa. Od kad sam prvi put seo u njega, proizvođača više nisam menjao!"

  • 26
Tikomir Bešević, najstariji vozač u Srbiji

Foto: RINA

Tikomir Bešević iz Ivanjice definitivno je najstariji vozač u Srbiji, a i šire! Iako ove godine puni čak 94 godine prošao je sve potrebne testove, preglede i ponovo produžio svoju vozačku dozvolu.

- Pre nego što mi produže dozvolu odem kod nekoliko lekara. Proveravaju mi vid, sluh, reflekse i sve ono što je potrebno da bi čovek vozio kola. Za dobrog vozača najvažnije je da poštuje sve propise i bude pažljiv u saobraćaju! - rekao je deda Tika za RINU.

Iako gazi devedesete, on čita bez naočara i obavlja sve poslove koje rade ljudi i 30 godina mlađi od njega. Ceo život je radio i kaže da je zahvaljujući tome sačuvao zavidnu vitalnost.

- Vozački ispit sam položio pre više od 70 godina, a u vozačkom stažu ispod točkova ostavljno na stotine hiljada kilometara - kaže ovaj najstariji vozač u Srbiji.

Nije ga umaralo da vozi do Turske, Italije, Nemačke i Austrije.

- Ali, sad kada gazim desetu deceniju života, ipak sam svestan da više nisam mladić u najboljim godinama i za volanom provodim daleko manje vremena. Vozim samo kratke relacije!

Za svo vreme svog vozačkog staža ostao je, kako kaže, veran samo kralju automobila - Mercedesu.

- Tih davnih četrdesetih kad sam krenuo da vozim, prvo sam kupio Pežoa, a posle Mercedesa. Od kad sam prvi put seo u njega, proizvođača više nisam menjao. Za mene je Mercedes neprikosnoven naglašava spretni vozač veteran.

U Ivanjici svi dobro znaju Tikomira i njegov beli Mercedes, a brojni su i oni koji su se sa njim i bar jednom provozali.

Video: Svašta: Deda dnevno potamani i do 250 grama kamenja

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A. P

    17. april 2021 | 10:40

    Ja ga znam od svog derinjstva. Ziveo je uvek zdravim zivotom nije bio brzi od vremena.. Imao je kafanu koja se zvala lep Vidik. Sa vidikom je doziveo lepu reputaciju u zivotu. Pun je uvek pozitivne energije. Pazljiv vozac i uvek postojao druge ucesnike u saobracaju. Zelim mu ulazak u drugi vek.

  • Boba

    17. april 2021 | 10:33

    Godinama je imao najbolju kafanu u Ivanjici, sa najboljim pečenjem, ne znam da li kafana još radi. Čovek je institucija ugostiteljstva.

  • Gile

    17. april 2021 | 10:09

    To je veoma lepo cuti i videti da postoji nesto ovako. E sad ima tu i druge strane a to je da deka ima dobru genetiku. A najbitnije je sto je vitalan i radan ali u toj meri da je uspeo od posla da izbaci stres i nerviranje. I po mom iskustvu to je dobitna kombinacija. Za takav rezultat. Ali jako malo je takvih slucajeva svugde i u svetu cak.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA