≫ 

Broj javnih punjača za električne automobile raste iz dana u dan

Trenutno je u Nemačkoj vozačima EV na raspolaganju oko 35.000 elektičnih punionica, a prodaja električne energije privatnim i javnim stanicama za punjenje kreće se između 300 i 500 miliona evra godišnje

  • 11
Električna kola, priključak za punjenje napajanje Foto: Tanjug/AP

Broj javnih stanica za punjenje električnih vozila (EV)u Nemačkoj mogao bi da skoči za više od 10 puta, vrednost tog tržišta za prodaju električne energije mogla bi da poraste za čak 23 odsto do 2030. godine, objavila je istraživačka kompanija Boston Konsalting Grupa (BCG).

U nastojanju da smanje emisije gasova iz transportnog sektora podsticanjem upotrebe električnih vozila, kreatori politike u najvećoj evropskoj ekonomiji pokrenuli su prošlog novembra plan podrške prodaji tih automobila i prateće opreme vredan tri milijarde evra, prenosi Rojters.

Trenutno je u ovoj zemlji na raspolaganju oko 35.000 elektičnih punionica za korisnike EV-a, koji, pored kućnih punjača i na radnom mestu, traže i javne kapacitete, navodi BCG u delu posvećenom Nemačkoj u sveevropskoj studiji o ovom sektoru. Prodaja električne energije privatnim i javnim stanicama za punjenje električnih vozila trenutno se kreće između 300 i 500 miliona evra godišnje.

Električna kola, priključak za punjenje napajanje Foto: Tanjug/AP

Ali, do 2030. godine broj punionica mogao bi da se poveća na 400.000, a godišnja prodaja da dostigne vrednost od 7,0 milijardi evra, kaže Kristijan Vagener, jedan od autora studije.

- Rađa se tržište od milijardu evra sa atraktivnim mogućnostima za rast - dodaje on.

Prema izveštaju naslovljenom sa "Pobeda u bici za ekosistem punjenja EV", vlasnici privatnih stanica za punjenje iskoristili su tržišnu priliku i pokrenuli širenje te inflastrukture za električna vozila. Kasnije će, procenjuje BCG, doći do većeg prelaska na javne punktove za punjenje usled promene obrasca ponašanja korisnika tih automobila.

Električni automobil, punjenje baterije Foto: Pixabay

Do 2030. godine, oko 40 do 50 odsto električne energije isporučivaće se javnim stanicama za punjenje za razliku od jedne trećine u ovom trenutku, dodaje BCG.

Velike naftne kompanije mogle bi da igraju veliku ulogu u ovome, tako što bi preispitale trenutnu ponudu konvencionalnih benzinskih pumpi, dok bi komunalne kompanije trebalo da se fokusiraju na digitalizaciju protoka električne energije i naplate, kako bi obezbedile sebi prostor u ovom novom infrastukturnom sistemu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uki

    22. april 2021 | 09:27

    Ovde su u pitanju samo pare inace sto se ekologije tice nije im bas stalo do nje! Cng je buducnost!

  • Roberto

    22. april 2021 | 10:55

    Ako se omasovi upotreba elektromobila, punjača nikada neće biti dovoljno. Svako parking mesto mora imati punjač inaće će vožnja biti prava noćna mora

  • Roki

    22. april 2021 | 20:32

    el vozac LAZES!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA