Preti nam globalna nestašica guma: Na čemu ćemo voziti narednih godina?

Smrtonosne bolest koja napada zasade kaučuka, osnovne sirovine za proizvodnju gume, onemogićava proizvođače da održavaju dovoljno visoku proizvodnju

  • 27
Gume, Auto gume Foto: Unsplash

Nestašica automobilskih guma na globalnom nivou, izgleda, postaje sve veći problem. Kina i SAD gomilaju velike količine guma kako bi predvidele deficit u njihovoj ponudi guma, što samo pogoršava situaciju.

Potencijalno veliki problem posledica je smrtonosne bolest lišća koja preti svetskim zasadima kaučuka, koji predstavlja osnovnu sirovinu za proizvodnju pneumatika za vozila, ali gume uopšte.

To za rezultat ima smanjene isporuke vredne sirovine, zbog čega proizvođači guma ne mogu da održavaju dovoljno visoku proizvodnju. Stabla su posebno teško pogođena u Južnoj Americi, ali su šanse da se bolest uskoro pojavi i u Africi i Aziji velike.

Problem je i u tome što su uzgajivači kaučuka trenutno malo plaćeni za svoju sirovinu, pa odlažu ulaganja u sadnju novih stabala. Predviđa se da bi to za rezultat moglo da ima globalnu nestašicu gume, koja bi mogla da traje dugi niz godina.

To automobilsku industiju višestruko pogađa, budući da ne samo da su savremeni automobilski pneumatici delom izrađeni od prirodne gume, već u i zaptivne "gume" na vratima vozila i na drugim mestima takođe izrađene od tog prirodnog materijala.

Proizvođači još uvek nisu pronašli dobre sintetičke alternative za taj materijal, kada je reč o ublažavanju vibracija i prigušivanju buke tokom vožnje, prenosi Revija HAK.

Ovo je, potencijalno, drugi veliki problem koji pogađa automobilsku industriju posle aktuelne krize sa nedostatkom čipova i baterija za nove automobile, zbog čega mnogi proizvođači kasne kada je reč o isporukama kupcima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dabome

    23. april 2021 | 12:53

    takodje postoje i sintetički kaucuci... pozdrav

  • Putin R.S

    23. april 2021 | 13:32

    Bez brige, u Srbiji su najvece fabrike Toyo tires, Continentaal, i najveca kineska Linglong tires. Za nas nema zime

  • Aleksandar

    23. april 2021 | 16:33

    Lepo plasirana vest u cilju povećanja cena guma.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA