≫ 

Nema toga ko ne bi voleo da provoza ovog "Kineza", šta god Volkswagen mislio o tome

Među brojnim novim automobilima predstavljenim na sajmu u Šangaju dva modela zanimljivih imena privukla su posebnu pažnju...

  • 7
Ora Punk Cat

Printscreen: Twitter/@CARmagSA

Sajam automobila u Šangaju, koji se upravo održava, ove godine je privukao mnogo više pažnje u svetu, nego što je to do sada bilo slučaj. Razlog tome je, pre svega, veliki broj mnogo većih i poznatijih automobilskih priredbi koje su, zbog pandemije korona virusa, otkazane širom sveta.

Takvu situaciju Kinezi su iskoristili da bi u većoj meri skrenuli pažnju na svoju automobilsku industriju i brojne nove, pretežno električne, modele svojih proizvođača.

Među brojnim novim automobilima poznatih i nepoznatih proizvođača dva su privukla posebnu pažnju medija. ORA, kineska marka električnih automobila koja pripada kompaniji Great Wall Motors, predstavila je svoja dva nova modela zanimljivih imena Ora Punk Cat i Ora Lightning Cat.

Punk Cat je, verovatno, najverodostojniji omaž legendarnoj Volkswagenovoj "bubi" koji smo imali prilike da vidimo do sada, mnogo verodostojniji od obe generacije modela VW Beetle, koji je nedavno prestao da se proizvodi.

Pored spoljašnjeg retro dizajna i četvoro vrata, i unutrašnjost kineske "pank mačke" u priličnoj meri je inspirisana dizajnom klasičnih automobila, sa dosta hromiranih retro-modernih detalja.

A kako je vizuelni efekat koji auto ostavlja zaista upečatljiv, proizvođač nije saopštio više tehničkih detalja, kao ni kada bi njegova prodaja mogla da počne. Ipak, mediji pretpostavljaju da će se ovaj automobil, koji bi nesumnjivo mogao da bude popularan u svim delovima sveta, prodavati samo na kineskom tržištu.

Naravno, pojava ovog modela na sajmu i pažnja koju je zadobio, svakako je "upalila lampice" u Volkswagenu! Ali to nije sve...

Ora je prikazala još jedan model - Lightning Cat (da, svi Ora modeli imaju "mačku" u imenu), koncept sportske limuzine sa pogonom na sva četiri točka, koji neodoljivo podseća na još jedan, ili dva, poznata modela VW grupe – na Porsche Panameru, a pomalo i na legendarni 911.

Ovaj model nema dodirnih tačaka sa retro dizajnom, ali svakako ima sa slavnom štutgartskom sportskom markom. Utoliko više što njegov dizajn potpisuje Emanuel Derta, dizajner koji je pre Great Wall-a pet godina radio u dizajn odeljenju Porschea.

Na pretpostavke novinara da bi dve "kineske mačke" mogle postanu predmet tužbe, u izjavi za sajt CarScoops, iz Volkswagena su poručili da "proveravaju da li je došlo do bilo kakvih prekršaja prava koja se odnose na dizajn", i da "zadržavaju pravo da preduzmu neophodne pravne korake".

Međutim, Volkswagen je, kao i drugi automobilski giganti, svestan da je vođenje sudskog postupka protiv neke kinske komapnije u Kini veoma teško, skupo i može da traje veoma dugo. Takođe, ORA planira početak proizvodnje modela Punk Cat za drugu polovinu ove godine, pa bi Volkswagen morao veoma brzo da reaguje ukoliko njegov pravni tim zaključi da bi trebalo da preduzme.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crni

    23. april 2021 | 17:48

    Kinezi ladno izkopiraju Bubu, svetski prevaranti.....

  • Ex el vozac

    23. april 2021 | 19:54

    Ja ne bi probao samo sto je na struju bezi bre to je opasno i jos da stvar gora bude prave ga kinezi

  • Boske100

    24. april 2021 | 09:52

    Ne hvala 😊

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA