≫ 

U kabini ovog automobila vazduh je mnogo zdraviji nego na ulicama kojima se kreće

Pored toga što Airo prečišćava vazduh i ne zagađuje okolinu, opremljen je i nizom drugih novina koje su ga učinile pravom atrakcijom ovogodišnjeg "Auto Šangaj" sajma

  • 6
Heatherwick Studio AIRO IM Motors, automobil budućnosti, Foto: Heatherwick Studio / Promo

Kao da električni automobili nisu sami po sebi dovoljno dobri, britanski dizajn studio Hedervik dizajnirao je novi koncept električnog vozila koje prečišćava vazduh.

Tvorcima ovog modela nije bilo dovoljno da stvore bilo kakav električni automobil već su želeli auto koji čini nešto korisno za životnu sredinu, pa je otuda njihov prvenac pravi vazdušni filter na četiri točka. Koncept Aira predstavljen je 22. aprila, na Sajmu automobila "Auto Šangaj", koji se u tom kineskom gradu završava sutra.

Ovaj model će biti opremljen najmodernijim HEPA filterom koji će koristiti protok vazduha kroz vozilo u pokretu i tako prečišćavati vazduh. HEPA filter karakteriše visoka efikasnost u prečišćavanju PM10 i PM2,5 čestica, polena, prašine i neprijatnih mirisa koristeći najnoviju tehnologiju i aktivni ugalj, a filter integrisan u Airo biće idealan za prečišćavanje izduvnih gasova drugih vozila.

Pored toga što Airo ne zagađuje okolinu i uz to prečišćava vazduh, ovaj model ima i niz drugih novina koje su ga učinile pravom atrakcijom šangajskog sajma. Prednja sedišta je moguće rotirati za 360 stepeni, a podesiv je i sto idealan za porodični ručak ili jednostavno partiju karata tokom putovanja. Ukoliko put potraje, možete i da odspavate jer će se sedišta transformisati u udoban krevet za dvoje, prenosi Energetski portal.

Naime, dizajneri ovog modela primetili su da vozila veći deo svog životnog veka provode na ulici, ali ne u pokretu, već parkirana. Zato će budući vozači Aira imati priliku da duže uživaju u ovom višenamenskom četvorotočkašu koji će se lako pretvoriti u mesto za ručanje, zabavu i spavanje.

Ovaj električni automobil će biti opremljen autopilotom visoke pouzdanosti, što potvrđuje činjenica da će vozač bez bojazni moći da okrene leđa volanu i bezbedno stigne na željenu destinaciju.

Heatherwick Studio AIRO IM Motors, automobil budućnosti, Foto: Heatherwick Studio / Promo

Predviđa se da će novi kinski brend IM Motors započeti proizvodnju ovog automobila 2023. godine, a dizajneri Hedervik studija odlučni su da ovaj koncept do tada dovedu do savršenstva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mladen

    28. april 2021 | 08:22

    Sve je to lepo u teoriji , koliko se životne okoline uništi da se proizvede jedan takav automobil ? Baterije teške po 500 kg imaju svoju sirovinu , eksploatacija rude za baterije je blizu Drine , pa sad kad počne iskop , pa jalovina kad dospe u vodene tokove, ima da se raznese po celoj Srbiji ! Šta kad se izadje iz takvog automobila ? Klima uređaji , precistaci vode , vazduha , korišćenje kiseonika za neke prostorije, sve je manje prostora na kugli zemaljskoj gde ti ne treba maska , toksičnih prostora je sve više i Narodi će biti kontaminirani.

  • Roki

    30. april 2021 | 10:49

    El vozac LAZES!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA