Kada bi im benzin koštao kao u Srbiji, Amerikanci bi masovno prešli na električne automobile

Očekivano, najpopularniji izbor američkih kupaca su modeli kompanije Tesla...

  • 30
Električna kola, priključak za punjenje napajanje Foto: Tanjug/AP

Sajt CarGurus nedavno je sproveo istraživanje među vlasnicima automobila u SAD kako bi došao podataka koliki je udeo onih vozača koji planiraju da kupe električne automobile, kao i koji su glavni faktori prilikom izbora automobila.

Dobra vest za proizvođače elektromobila je da se 52  odsto ispitanika izjasnilo da će u narednih 10 godina kupiti vozilo na struju, dok u narednih 5 godina to planira da učini njih oko 30  odsto.

Očekivano, najpopularniji izbor američkih kupaca su modeli kompanije Tesla, čiji modeli su navedeni kao jedna od opcija u 57 odsto slučajeva.

Toyota Prius Plug-in Hybrid 2017 Foto: Toyota

Na drugom mestu, kao najveći konkurent Tesli, našla se Toyota. Japanski proizvođač se odlično kotira na američkom tržištu, i to uprkos činjenici da još uvek ne nudi potpuno električni model, prenosi Index. Treći izbor je Honda, dok iza nje slede Ford i Subaru.

Zanimljivo, 78 odsto kupaca koji planiraju da kupe električni automobil nemaju konkretnog favorita i potpuno su otvoreni u pogledu izbora proizvođača. A uprkos "eko" predznaku električnih vozila, prvi izbor još uvek su i dalje veliki SUV modeli i krosoveri.

Pikap kamioneti, inače najpopularnija klasa automobila u Americi, ne uživaju veliku popularnost među potencijalnim kupcima električnih vozila.

Najbolje 4X4 i pikap vozilo: Ford F-150 Foto: Ford

Od faktora koji utiču na izbor električnih automobila, kod većine su to brojnost mesta za punjenje i mogućnost zamene baterija, a potom pouzdanost, troškovi održavanja, kao i sama cena goriva koje troše klasična vozila.

Tako, na primer, ukoliko bi cena benzina u SAD porasla sa 3 (što je oko 80 din/l) na 5 dolara za galon (odnosno oko 130 din/l), 57 odsto Amerikanaca bi razmišljalo o kupovini električnog automobila. Ako cena goriva poraste na 10 dolara za galon (260 din/l), taj procenat raste na čak 92 odsto.

Poređenja radi, cena goriva u Srbiji je nešto više od 150 din/l, što bi u SAD bilo skoro 6 dolara za galon, navodi b92.net.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rus

    18. maj 2021 | 11:01

    Da li stvarno mislite da je Amerikancima bitan trošak za benzin? Da je tako ne bi masovno vozili automobile koji troše 20l...

  • D

    18. maj 2021 | 10:20

    Doslo bi do gradjanskog rata.

  • bole

    18. maj 2021 | 11:31

    Evo sada nemaju benzina pa sipaju u kese umesto da kupuju električne automobile. Izgleda da im baš standard nije kao na televizoru i kod vas u novinama kao što prikazujete. Znači šuplja priča i dalje dizanje u nebesa Amerike zemlju sa najviše beskućnika na svetu, o zatvorima i kriminalu nećemo sada...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA