≫ 

Ovaj ekološki električni korsover za pogon koristi - ljudski izmet!

Reč je o prepravljenom električnom SUV modelu Hyundai Kona, koji dolazi četiri godine nakon što je Mitsubishi predstavio automobil sa istom vrstom pogona

  • 4
auto na kaku Foto: Urban Utilities / Promo

Nije šala, postoji automobil koji za pogon koristi ljudski izmet! "Dnevna navika" jednog čoveka može da proizvede dovoljno struje da automobil pređe 450 metara. Ipak, da bi se automobil kretao kako treba, potreban je "trud" više hiljada ljudi. Ovaj automobil je deo kompanije Urban Utilities, iz Brizbejna, koja se bavi održavanjem kanalizacionih sistema u australijskoj državi Kvinslend.

Reč je o prepravljenom električnom korsover SUV modelu Hyundai Kona, koji dolazi četiri godine nakon što je Mitsubishi predstavio automobil sa istom vrstom pogona, zbog čega je ova Kona kao drugi automobil na kaku" dobila ime "Broj Dva".

Pogonski sistem automobila za punjenje baterija koristi električnu energiju, dobijenu kogeneracijom iz biogasa, koji se dobija iz kanalizacionog otpada. (Kogeneracija je postupak istovremenog generisanja električne energije i toplote iz istog izvora, što omogućava podizanje stepena iskoristivosti hemijske energije goriva.)

- Iako velika većina građana Brizbejna toga nije svestna, njih više od 330.000 hiljada doprinose stvaranju goriva za automobile "na kaku" svaki puta kada povuku vodu - kažu iz kažu iz firme Urban Utilities. Ta kompanija procenjuje da bi joj transformisanje ljudskog izmeta u električnu energiju uštedelo 1,7 miliona dolara godišnje.

- Osim što pokreće vozila, struja dobijena iz izmeta nam pomaže da vodimo naša dva najveća postrojenja za preradu otpadnih voda. Maksimalno iskorišćavajući "snagu izmeta", smanjujemo naše operativne troškove i pomažemo životnoj sredini koristeći obnovljive energiju - zaključuju u kompaniji Urban Utilities.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zz

    26. maj 2021 | 17:01

    E to je u pravom smislu us.rem ti se u auto. A mirise, divota.

  • 😷😷😷

    26. maj 2021 | 16:25

    Znaci treba da skupljamo 💩💩💩 i da ih ubacujemo u rezervoar?????Pa ko ce da mu kupi takva kola?

  • Ex el vozac

    26. maj 2021 | 17:57

    Hiljede ljudi ili jedan el vozac 😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA