Ovo su najpouzdanije i najmanje pouzdane marke automobila: Vozači presudili, Japanci izdominirali!

Na osnovu informacija o tome koliko je koštala popravka i koliko je vremena neki automobil proveo kod majstora u poslednjih 12 meseci, procenjena jedinstvena ocena pouzdanosti za svaki model

  • 14
automobili Foto-kolaž: BMW, Unsplash, Škoda

Neki vozači menjaju marke pri svakoj kupovini novog ili polovnog automobila, ali i veliki broj ljudi ipak ostaje veran jednoj, najviše zbog pouzdanosti. U anketi koju je sproveo britanski What Car?, 13.000 se izjašnjavalo o tome koje automobile voze i koliko su kvarova i problema sa svojim četvorotočkašima iskusili u poslednjih 12 meseci.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 175 modela, 31 proizvođača automobila. Od vlasnika su tražene informacije o tome koliko je koštala popravka i koliko je vremena njihov automobil proveo kod majstora. Na osnovu toga procenjena je jedinstvena ocena pouzdanosti za svaki model, prenosi Jutarnji list.

Najpouzdanije marke

10. BMW

  • Ocena pouzdanosti: 95,2 odsto

BMW je uzeo prvo mesto u četiri od ukupno 12 klasa automobila koje je What Car? ispitivao. Kao zvezda njegove game pokazala se prethodna generacija Serije 1, koja je osvojila ocenu pouzdanosti od 99,2 odsto, a odmah nakon nje tu je X1 sa 98,1 odsto. Uz to, treba i pomenuti stariju Seriju 5 (E39) koja je proglašena najbezbednijom luksuznom limuzinom, a kabriolet i kupe Serije 2 su se pokazali kao najpouzdaniji u ta dva segmenta.

9. Mazda

  • Ocena pouzdanosti: 95,2 odsto

Dva Mazdina modela su ocenjena sa 98,0 odsto: CX-3 i Mazda 6, što ih čini drugim najpouzdanijim modelima u svojoj klasi. Uz njih ponosno stoji i MX-5 sa 93,3 odsto. Prosečna ocena pouzdanosti je jednaka BMW-ovoj: 95,2 odsto.

Mazda CX-3 Foto: Wikimedia/TTTNIS/Public domain

8. Honda

  • Ocena pouzdanosti: 95,3 odsto

Osim što je izuzetno praktičan hatchback, Honda Jazz je i veoma pouzdana sa ocenom od 99,0 odsto. Honda CR-V je takođe pouzdana opcija, bez obzira da li je reč o novom ili polovnom modelu. Najnoviji model je postigao 97,9 odsto, a prethodna generacija 94,8 odsto.

7. Kia

  • Ocena pouzdanosti: 95,9 odsto

I Korejci su pouzdani, Kia je dobila 95,9 odsto, a odmah iza nje se nalazi Hyundai. Prvaci ove korejske marke su SUV Sportage i premium limuzina Optima. Oba automobila su ocenjena sa malo više od 96 odsto. Odmah ispod njih se nalazi "plag-in" hibrid Niro, koji je zaradio ocenu od 95,8 odsto, gotovo jednaku kao Sportage i Optima.

Kia Sportage Foto: Kia

6. Hyundai

  • Ocena pouzdanosti: 96,3 odsto

Tražite mali automobil koji vas neće izneveriti? U tom slučaju, Hyundaijevi modeli bi trebalo da se nađu u vašem užem izboru. Hečbek i20 je dobio gotovo savršenu ocenu od 99,3 odsto, a odmah iza njega, sa 98,8 odsto, našao se manji i10. Treba spomenuti i hibridni Ioniq, koji je osvojio 97,4 odsto.

5. Škoda

  • Ocena pouzdanosti: 96,4 odsto

Tokom sprovođenja ankete, sva tri vlasnika gradskog automobila Citigo rekli su da njihovi automobili nisu imali nikakve kvarove u poslednjih godinu dana, čime je mala Škoda postigla savršenu ocenu od 100 odsto. Ako želite nešto sa više prostora, Superb je veoma jak kandidat sa ocenom od 98.3 odsto.

Škoda Citigo Foto: Škoda

4. Mini

  • Ocena pouzdanosti: 96,8 odsto

Prema tvrdnjama vlasnika Minija, Countryman je najpouzdaniji mali terenac sa ocenom od 98,3 odsto. Odmah iza njega ne zaostaje ni Clubman sa 97,1 odsto, dok je hečbek model osvojio 96.1 odsto.

3. Toyota

  • Ocena pouzdanosti: 97,7 odsto

Verovatnoća da ste u neformalnom razgovoru čuli da Toyota proizvodi neke od najpouzdanijih automobila je velika, ali i tačna! Kao i Škodin Citigo, Aygo je takođe stekao perfektnih 100 odsto od svojih vlasnika, a nešto veći Yaris ne zaostaje sa ocenom od 99,7 odsto. Pouzdani su i Toyotini hibridni modeli: Corolla je dobila 98,4 a Auris 97.4 odsto.

Toyota Aygo Toyota Aygo / Foto: Toyota

2. Mitsubishi

  • Ocena pouzdanosti: 97,9 odsto

Prva tri mesta su pripala Japancima, a drugi je Mitsubishi. Izuzetno impresivne ocene dobio je plag-in hibrid Outlander, koji je Mitsubishi postavio na drugo mesto ove liste, sa ocenom pouzdanosti od 97,8 odsto. Samo 13 odsto vlasnika je navelo neki problem kod ovog modela u poslednjih godinu dana.

1. Lexus

  • Ocena pouzdanosti: 98,7 odsto

Činjenica je da su većina Lexusovih modela hibridi, što im daje jedan pogonski sklop više koji može da se da se "pokvari", pa njihov izuzetno visoki nivo pouzdanosti još impresivniji. SUV-ovi NX i RX su postigli ocenu od više od 99 odsto, što je Lexusu donelo zlatnu medalju.

Lexus RX 450h Foto: Aleksandar Savin

Najmanje pouzdane marke

3. Tesla

  • Ocena pouzdanosti: 88,6 odsto

Poznato je da su modeli kompanije Tesla imali mnogo problema sa kvalitetom izrade kod Modela S i X. Verovatno se taj proizvođač zbog toga i našao tako nisko na ovoj listi. Ipak, budućnost izgleda obećavajuće, pa je noviji Model 3 na vrhu segmenta električnih automobila sa ocenom pouzdanosti od 99,4 odsto.

2. Renault

  • Ocena pouzdanosti: 87,6 odsto

Uzevši u obzir ocenu pouzdanosti od 88,6 odsto, izgleda da su vlasnici Renault Kadjara pretrpeli mnogo u poslednjih godinu dana. Međutim, malo manji Captur se pokazao prilično pouzdan sa ocenom od 95,0 odsto.

Land Rover Discovery 3.0 SDV6 Foto: Land Rover

1. Land Rover

  • Ocena pouzdanosti: 78,2 odsto

Iako su Land Roverovi automobili na dobrom glasu, i to ne samo po pitanju pouzdanosti, izgleda da to baš i nije tako. Discovery Sport i Range Rover Sport su se pokazali najmanje pouzdanim automobilima, sa rezultatima od 73,1 odsto, odnosno 74,2 odsto. Zapravo sva tri najmanje pouzdana luksuzna SUV vozila nose znak Land Rovera.

Video: Da li bi ste dali 40 hiljada evra za Bavarsku proizvodnju motora?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    31. maj 2021 | 12:49

    Tu se radi o relativno novim automobilima gde delovi još uvek nisku dotrajali, pa se radi uglavnom o fabričkim greškama. Kada se pogledaju automobili koji imaju između 15 i 20 godina, BMW bi se svakako našao na dnu liste jer on služi perfektno do nekih 150.000 km, posle toga mu sve crkne ili nastane neka havarija koja košta ko đavo.

  • Map

    31. maj 2021 | 11:27

    Provedite anketu kod nas i ti navedeni automobili neće biti ni blizu liste najpouzdanijih a kamo li da oni budu ti

  • Hmm

    31. maj 2021 | 22:45

    Vozio sam Kadjara, bez greske 5 godina, vozio sam Citroen C3 bez greske 7 godina, sada vozim Rav 4 i mislim da necu imati problema. Mislim da je dosta do vozaca...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA