≫ 

Ovaj auto je prešao više od 1.000 kilometara sa jednim rezervoarom i to bez ijednog dima iz auspuha

Za postizanje rekordera upotrebljeno je 5,6 kilograma zelenog vodonika, dok je prosečna potrošnja tokom vožnje iznosila je 0,55 kilograma na 100 kilometara

  • 14
Toyota Mirai Foto: Toyota

Pređena razdaljina od 1.003 kilometra i čista nula u količini izduvnih gasova novi je rekord koji je postavila nova Toyota Mirai, čime je povećan prethodna najveća pređena udaljenost sa jednim punjenjem vodonika.

Rekord je postavljen na javnim putevima južno od Pariza, kao i na saobraćajnicama dva susedna centralna departmana Loar-i-Šer i Endr-i-Loara. Pređenu udaljenost i potrošnju verifikovala je nezavisna komisija.

Vožnja i merenja su započeti 26. maja ujutro, sa jedne stanice za dopunu vodonika u Orliju, a završili su se nakon 1.003 pređena kilometra kada je rezervoar ostao potpuno prazan. Za volanom automobila su se, tokom vožnje, našla četiri vozača.

Za pogon automobila rekordera upotrebljeno je 5,6 kilograma zelenog vodonika, koliki je kapacitet njegovog rezervoara. Prosečna potrošnja tokom vožnje iznosila je 0,55kg/100km.

Nova Toyota Mirai je druga generacija tog modela koji za pogon koristi sistem gorivih ćelija na vodonik. U odnosu na prethodnika, novom modelu je povećana efikasnost sistema gorivih ćelija, kao i kapacitet rezervoara za skladištenje vodonika.

Automobilu je povećan i domet, koji sada u normalnim uslovima vožnje iznosi oko 650 kilometara. Međutim, da bi bio postignut rekord od 1.003 kilometra, vozači su primenili stil "eko vožnje", kao i posebne tehnike, koje inače "obični" vozači u svakodnevnoj vožnji ne bi mogli da koriste.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Battery master

    2. jun 2021 | 11:17

    Da cujemo cenjeno misljenje... Znamo vec koga...

  • Makro

    2. jun 2021 | 12:13

    Kada bi se rešio problem odvajanja vodonika, trajno bismo rešili problem prevoza i zagađenja.

  • Misli svojom glavom

    2. jun 2021 | 16:21

    El vozac, spavas ili mirno?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA