Još mesec dana do primene novog pravilnika o tehničkim pregledima: Koji auto prolazi, a koji pada?

Starim pravilnikom, za vozila uvezena posle 1. marta 2014. važila su stroža pravila kod merenja izduvnih gasova, pa su na dva ista vozila primenjivani različiti kriterijumi...

  • 37
Majstor, auto, popravka, automehaničar, popravka automobila, tehnički pregled

Foto: Shutterstock

Ostalo je još samo mesec dana do početka primene novog Pravilnika o tehničkom pregledu automobila. Pravilnik čija bi primena, prema dosadašnjim najavama, trebalo da počne da od 5. jula, donosi dve osnovne izmene.

Novi kriterijum, prilikom merenja izduvnih gasova, ne bi trebalo više da bude datum prve registracije vozila u Srbiji, već datum njegove proizvodnje u zemlji porekla.

Tehnički pregled neće moći da prođu samo automobili koji nemaju katalizator, a fabrički bi morali da ga imaju ugrađnog. Na primer, ako je automobil proizveden 2006. godine i ako je tada imao katalizator moraće da ga ima i sada. Ako je proizveden 1996. i katalizator mu nije bio ugrađen fabrički, neće morati da ga ima ni sada.

Auspuh, katalizator, automehaničar, popravka automobila, majstor

Foto: Shutterstock

Starim pravilnikom je bilo predviđeno da za vozila uvezena posle 1. marta 2014. važe stroža pravila pri merenju izduvnih gasova. To je značilo da su za vlasnike dva ista vozila bili primenjivali različiti kriterijumi.

- To je neusklađeno sa stvarnim stanjem u našoj zemlji, jer će jedno isto vozilo, ako je registrovano u različito vreme, imati različite granične vrednost za izduvne gasove. To je nelogičnost koju bi trebalo promeniti! - kaže automehaničar Nikola Lovre za RTS.

Vlasnik koji ima kompletan automobil, moći će da prođe tehnički pregled, budući da su kriterijumi za izduvne gasove u Pravilniku sada sniženi. Vlasnik koji nema kompletan automobil, sigurno neće moći da prođe tehnički.

Tehnički pregled automobila, registracija vozila, izduvni gasovi

Foto: Marko Jovanović

Takođe, i primena odredabi o merenju ovalnosti kočnica će najverovatnije biti odložena, pošto su stručnjaci saglasni da većina vozila zbog nje ne bi mogla da prođe tehnički.

(Telegraf.rs/RTS.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oki

    5. jun 2021 | 10:36

    Dajte vi nemačku i švajcarsku platu pa može i zakon.....

  • V8

    5. jun 2021 | 10:14

    Brzo će se ti vratiti na staro, čim 50% ne prodje tehnički zbog auspuha..

  • Peca

    5. jun 2021 | 12:21

    Kako li ce vozila GSP-a da prodju tehnicki🤔

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA