≫ 

Sva nova vozila će morati da imaju ovaj sistem: Papučica vibrira, kada se sa gasom pretera!

Ideja Evropske komisije je da sva nova vozila u zemljama EU budu opremljena inteligentnim sistemom koji očitava sve saobraćajne znakove uz put i pazi da vozač ne prekorači maksimalnu propisanu brzinu

  • 3
Brzina auto kola jurnjava pešački prelaz saobraćaj

Foto: Shutterstock

Evropska komisija razmatra uvođenje uredbe kojom bi svi novi modeli vozila morali da se prodaju sa ugrađenim sistemom za sprečavanje prekoračenja brzine.

Nacrt uredbe predviđa da prve dve godine nakon usvajanja pravilo o obaveznoj ugradnji "inteligentnih sistema za pomoć pri kontroli brzine" (ISA) važi samo za nove modele vozila koji se prodaju na tržištu, a potom i za sva nova vozila koja se prodaju. Nacrt uredbe spominje jul 2022. i jul 2024. kao ta dva roka.

Ideja je da sva nova vozila budu opremljena inteligentnim sistemom koji očitava sve saobraćajne znakove uz put i pazi da vozač ne prekorači maksimalnu propisanu brzinu. U nacrtu, Komisija predlaže da proizvođači dobiju mogućnost da sami odaberu između četiri načina na koji bi njihov ISA sistem upozoravao vozače, prenosi Večernji list.

Brza vožnja bahata, automobil juri, brzina

Foto: Pixabay

U sva četiri slučaja vozač bi mogao da poništi sistem upozorenja, jer ideja nije da kompjuter preuzme kontrolu nad automobilom i brzinom kojom se kreće, nego je uvek vozač taj koji ima kontrolu.

Javna rasprava o nacrtu završena je pre mesec dana i u njoj je bilo zanimljivih komentara. Holandska kompanija TomTom, koja se bavi sistemima satelitske navigacije, traži da se sistem ne oslanja samo na automatsko prepoznavanje saobraćajnih znakova jer razne životne situacije, poput kamiona koji zaklanja pogled ili kiše koja smanjuje ograničenje napisano brojkom na znaku, mogu dovesti do grešaka, što bi se moglo izbeći ako se sistem oslanja na mape razvijene u sklopu proizvoda za GPS navigaciju.

Komisija u nacrtu zauzima stav da su postojeći sistemi koji imaju samo vizualno upozorenje na navigacijskom ekranu o tome da vozač vozi brže od dozvoljenog, barem 20 odsto manje efikasniji od nova četiri koja se predlažu, jer vozači često ne vide upozorenje koje im javlja sistem.

devojka vožnja kola strah vozi

Foto: Freepik/diana.grytsku

Postojeći sistemi sa zvučnim upozorenjima  jesu efikasniji, ali im je slaba strana to što mogu da iritiraju vozače. Evropski komitet za bezbednost u saobraćaju (ETSC) zamera Komisiji na tome što je u nacrtu zamislila sistem kaskadirajućeg zvučnog upozorenja (treći od četiri moguća načina funkcionisanja ISA sistema) kao jednako efikasan kao ostali. Vozači koje taj zvuk iritira biće skloni da isključuju takav sistem upozorenja, smatraju u ETSC.

U javnoj raspravi javio se i Međunarodni savez pešaka koji traži da Komisija predloži takav tekst uredbe koji ne bi dopuštao vozačima da isključuju nešto što misle da ih samo iritira, a garantuje bezbednost u saobraćaju. Evropski savez biciklista podržava stavove pešaka (i obrnuto) i podseća na istraživanje koje je utvrdilo da povećanje brzine vozila za samo 1 km/h vodi ka povećanju sudara sa povredama za 3 odsto i 4 do 5 odsto ka povećanju brojafatalnih sudara. I oni traže da nova uredba priznaje samo sisteme koji efikasno podstiču vozača da im se podvrgne, odnosno da se zabrane sistemi koji omogućuju lako isključivanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    7. jun 2021 | 12:56

    Hedap dispej da prikazivanjem znakova je po meni sasvim dovoljan. Idiotu ne vredi da vibrira i ceo automobil, on je svakako voziti brže jer misli da je tako bolje...

  • Red Brigades

    7. jun 2021 | 19:19

    I šta se radi kad ti sistem smanji gas i počne da pritiska kočnicu tokom preticanja?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA