≫ 

Automatici ili manuelci: Koji menjači su izdržljiviji?

Automatskih menjača je sve više, pa se sa pravom postavlja pitanje kakvi su po kvalitetu u odnosu na "klasiku"...

  • 13
Automatski menjač Foto: Unspash

Broj automobila sa automatskim menjačima svakoga dana je sve veći, a neki proizvođači su već najavili prestanak proizvodnje manuelne transmisije i potpuni prelazak na automatike.

Jedno nedavno istraživanje pokazalo je da 24 odsto automobila sa automatskim menjačima imalo problema i kvarova, ali da su kod njih kao najproblematičniji pokazali različiti električni sistemi (24 odsto od ukupnog broja kvarova) i pogonski agregati (14 odsto od ukupnog broja kvarova). Samo 6 odsto vlasnika automatika, od ukupnog broja ispitanih, je reklo da je iskusilo probleme sa menjačima svojih automobila.

Sa druge strane, među vlasnicima automobila sa manuelnim menjačima, u periodu trajanja istraživanja, 23 odsto vlasnika je prijavilo kvarove svojih četvorotočkaša. Od tog broja, 19 odsto kvarova se odnosilo na elektriku automobila, 14 na akumulatore, vešanje i limariju, dok se na probleme sa menjačima požalilo 11 odsto ispitanih vozača.

Automatski menjač Foto: Unspash

Istraživanje pouzdanosti automobila sa manuelnim i automatski prenosom, nedavno sprovedeno u Velikoj Britaniji, pokazalo je da su najizdržljiviji menjači automatici sa sistemom neprekidno promenljivog prenosa (CVT - Continuously variable transmission), kod kojih su se kvarovi javili u 13 odsto slučajeva (pretežno problemi sa elektronikom).

Iza njih su se našli (polu)automatski menjači sa duplim kvačilom (DSG - Direct-shift gearbox) sa 19 procenata (uglavnom problemi sa mehanikom).

Video: Kim Kardašijan prekrila svoj lambo materijalom od kojeg pravi pidžame za svoju kolekciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    16. jun 2021 | 18:14

    Automatik je zakon. Kakvo šaltanje i drkanje.

  • Dsg

    16. jun 2021 | 17:44

    DSG nije automatski menjac, vec robotizovani manuelni.. istrazuje li iko od vas novinara ista pre nego sto napisete tekst...

  • Boki

    16. jun 2021 | 18:33

    Manuelni menjači su sigurno pouzdaniji kao mehanički sklop bez elektronike i hidraulike, ali problem je što su potpuno prepušteni na milost i nemilost vozača i kvarovi u ogromnoj meri zavise od rukovanja. Automatik je teško pokvariti upotrebom jer zaštićen je od grešaka vozača, zato se pokvari sam...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA