≫ 

Put koji puni elektromobile dok se kreću po njemu postaje stvarnost

Nakon što sva testiranja budu uspešno završena, tehnologija će poslužiti za elektrifikaciju jednog dela auto-puta u Indijani

  • 7
Volvo C40 Recharge, električni automobil

Foto: Volvo

Novi betonski auto-put će puniti baterije električnih vozila dok se po njemu voze, što će im omogućiti da putuju bez potrebe da se zaustavljaju.

Projekat koji su pokrenuli Odeljenje za saobraćaj američke države Indijana (INDOT), Univerzitet Perdju i nemački startup Magment GmbH ima za cilj izgradnju sistema koji bežično puni električna vozila dok se kreću.

Izgradnja prvog betonskog puta za bežično punjenje na svetu će se odvijati u tri faze. Prve dve će uključivati različite oblike ispitivanja i istraživanja optimizacije sprovođenja električne energije.

Kada one budu sprovedene, u trećoj fazi će biti konstruisan poligon od najmanje 400 metara dužine, na kome će se testirati sposobnost betona za primenu tehnologije bežičnog punjenje baterija teških kamiona koji rade sa velikom snagom.

Nakon što se sve tri faza budu uspešno završene, ova tehnologija će krenuti u primenu i poslužiće za elektrifikaciju jednog dela auto-puta u Indijani. Rad na projektu počinje krajem ovog leta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gle

    21. jul 2021 | 10:00

    Jao to kod nas? A neee, kod nas 2121 godine😁

  • Elektro-vozač

    22. jul 2021 | 01:01

    Preskupo a nepotrebno. Doduše jeftinije i bezbednije je nego što bi to isto bilo moguće uraditi za goriva ali je i manje potrebno jer električni, pored toga što već sada imaju dovoljan domet i idu sve dalje, su redovno spremniji od fosilaca za bilo kakav put jer ih je mnogo lakše održavati punim nego fosilce.

  • Realista

    22. jul 2021 | 12:32

    Ovo je rješenje za teretna vozila, produžuje domet i iskoristivost, a oni najviše vremena provode na autoputevima gdje je ovaj sistem najlakše i upotrebiti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA