≫ 

Većina vozača ne razlikuje akumulator od filtera za vazduh!

Šokantni rezultati studije pokazuju da preko 50 ispitanika ne može da kaže koja lampica na komandnoj tabli na šta ukazuje...

  • 6
Pomoć na putu, kvar automobila, popravak, zvati pomoć Foto: Shutterstock

Gotovo 60 odsto današnjih vozača ne raspoznaje delove i komponente koje se nalaze ispod haube njihovih automobila!

Koliko god da to nekima zvučalo šokantno, procenat muškaraca koji ne razlikuju akumulator od filtera za vazduh iznosi čak 56 odsto. Među ženama vozačima taj procenat je nešto malo veći i iznosi 62 odsto.

U studiji, koju je sproveo britanski sajt za analizu finansijskih proizvoda i usluga Money.co.uk, 17 odsto ispitanika nije znalo da pokaže akumulator, filter za vazduh bio potpuna enigma za 15 odsto vozača, dok 14 odsto nikada nije videlo šipku za merenje nivoa ulja u motoru.

motorno ulje, menjanje motornog ulja, motor Pixabay.com

Možda bi nekima moglo da se uzme kao olakšavajuća okolnost ako bismo pomenute detalje posmatrali kao čisto tehničke, ali 12 odsto ispitanih nije imalo pojma gde se sipa tečnost za pranje stakala, a isto toliko ni gde ide rashladna tečnost. Nije teško zamisliti "zanimljiv" ishod situacije u kojoj bi neko pobrkao te dve posude.

Studija je, takođe, pokazala da tehničko znanje vozača zavisi i od njihovih godina, pa je tako akumulator uglavnom nepoznanica za mlađe vozače. Međutim, iako se to možda ne bi očekivalo, procenat onih koji ne stoje baš najbolje sa filterom za vazduh, tečnošću za stakla i rashladnom tečnošću među starijim vozačima (između 45 i 54 godine) obuhvata više od jedne trećine.

Još jedna stvar sa kojima vozači imaju problema su lampice na komandnoj tabli koja signaliziraju kvarove ili ukazuju na normalan rad komponenti. Preko 50 odsto ispitanika nije odmah moglo da kaže koja lampica na šta ukazuje.

Komandna tabla, lampice Foto: Shutterstock

Među najvećim nepoznanicama su indikator koji ukazuje da treba spustiti ručnu kočnicu prilikom startovanja automobila, indikator grejača stakla i upozornje na probleme sa akumulatorom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza

    21. jul 2021 | 15:02

    Ja vozim preko 30 godina i jedino sto znam je da sipam tecnost za stakla kada mi nestane. Ostale stvari me ne zanimaju uopste a postoje i auto servisi ciji je to posao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA