Papreno poskupljenje guma do kraja godine u celom svetu

U poslednje vreme došlo je do značajnih povećanja cena u celom lancu proizvodnje i snabdevanja automobilskih pneumatika...

  • 5
Gume, Zamena guma

Foto: Pixabay

Još pre nekoliko meseci mediji su pisali da svetu predstoji period u kome će cene automobilskih guma znatno porasti, kao posledica smrtonosne bolesti koja napada zasade kaučuka, osnovne sirovine za proizvodnju automobilskih pneumatika.

Tržišni trendovi sada ukazuju na to da se sasvim sigurno mogu očekivati značajna povećanja cena guma za automobile i komercijalna vozila, budući da je u poslednje vreme došlo je do značajnih povećanja cena u celom lancu proizvodnje i snabdevanja.

Troškovi proizvodnje prirodne gume u prvoj polovini 2021. bili su u proseku za 57 posto veći od prošlogodišnjih. Rast cena nafte uticao je i na cenu sintetičke gume, koja je u prvih šest meseci bila 66 odsto iznad proseka iz 2020. godine.

I cena električne energije je porasla za 154 odsto, što je posebno važno za države u kojima se gume proizvode. Takođe, za više od 200 odsto porasle su i naknade za prevoz tereta u kontejnerskom brodskom transportu, prenosi Index.

Do rasta cena guma u Evropi ove godine je već došlo, a u celom sistemu proizvođač - trgovac malo su smanjene marže i tako je izbegnut veći rast cena. Ipak, u drugoj polovini godine se može očekivati da će gume biti mnogo skuplje...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    24. jul 2021 | 07:09

    Aha,evo spremaju teren...

  • Selo

    24. jul 2021 | 11:06

    Vozićemo taljige sa drvenim točkovima! Apokalipsa u najavi. Mračni srednji vek,a ne kao u filmovima put u kosmos!

  • Giga

    24. jul 2021 | 12:18

    Ja odoh da kupim 400 komada odmah da ne nestane... Pa posle da ih prodam 3x skuplje.. Hahhaa.. Luzeri

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA