≫ 

Potpuno ispravan Audi star samo 4 godine, a ne može da prođe tehnički: Razlog je krajnje bizaran!

Novi Pravilnik o tehničkim pregledima ima posebnu odredbu za vozila opremljena ksenonskim farovima...

  • 21
Audi far Foto: Pixabay

Među brojnim problemima koje su, zbog primene novog Pravilnika o tehničkim pregledima, iskusili vozači, jedan slučaj je posebno zanimljiv.

Vlasnik jednog Audija proizvedenog 2017. godine, koji se javio redakciji emisije SAT, nije uspeo da prođe tehnički pregled automobila koji je kupljen nov u Srbiji, iz potpuno bizarnog razloga!

Automobilu je zamereno što ima ksenonske farove, ali nema prskalice za čišćenje istih. Iako je autmobil takav fabrički proizveden, i takav kupljen, što je potvrdio u zvanični uvoznik za Srbiju, vlasnik je pred zakonom ostao nemoćan.

Naime, u Pravilniku o tehničkim pregledima propisano je da vozila opremljena ksenonskim farovima moraju da imaju takve prskalice.

Kako navode iz Saobraćajne policije, u Pravilniku stoji sledeće: "Automobil opremljen kratkim svetlima sa gasnim izvorom svetlosti koja imaju fluks veći od 2.000 lumena, obavezan je da ima prskalice za čiščenje farova".

Postavlja se pitanje da je takav auto, i mimo takvog propisa, moguće registrovati ukoliko proizvođač ili uvoznik mogu da dokažu da je automobil takav izašao iz fabrike, odnosno da je takav dobio homologaciju i takav se zvanično prodavao u Srbiji.

Po "sili zakona" takvo vozilo ne ispunjava tehničke uslove i ne može da bude registrovano. Iz Saobraćajne policije za SAT navode da je to jedan od slučajeva koje bi trebalo uneti u Pravilink kao izuzetak, jer je problem i to da se tehničkim pregledima ostavi da sami odlučuju o ovakvim slučajevima.

A do tada, vlasnik ostaje nemoćan, a Audi u garaži...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дејан

    29. jul 2021 | 10:26

    Агенција за безбедност саобраћаја зна боље од инжињера у Аудију.Боље да крпе рупе по путевима,него пто малтретирају овај мучни народ,са глупостима

  • damir

    29. jul 2021 | 10:27

    Jos cemo mi uskoro da ucimo audi, bmw, benz … kako se bre prave kola. Sve sami strucnjaci, Presmesni smo, parodija uzivo.

  • Nesa

    29. jul 2021 | 11:53

    Ovo je cisto izivljavanje nad gradjanima.Bukvalno.Sta treba da vozim da bi registrovao auto....ferari.I jos kao odlozili onaj stroziji zakon za izduvne gasove na 2 godine.Pa sta ce tek biti,kad i to budu primenili.Nece moci vise od 90% ljudi da registruje auto.Bravo.Napravljeni putevi,a nedaju ti da registrujes auto.Pa ko ce voziti,tim putevima.Jer kako stoji,mi sigurno necemo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA