≫ 

Teslin Autopilot spasao život pijanom vozaču koji se onesvestio za volanom

Kako automobil nije dobijao nikakvu povratnu informaciju od vozača, njegov kompjuterski sistem je sam smanjio brzinu i nastavio bezbedno da se kreće svojom trakom...

  • 2
Tesla Model S Foto: Unsplash

Posle nekoliko vesti koje su, u poslednjih godinu - dve, ukazale na neusavršenost autopilota, odnosno sistema autonomne vožnje automobila marke Tesla, sada nam stiže potpuno suprotna vest o tom uređaju. Teslin autopilot je prošle nedelje spasao život jednom norveškom vozaču, od koga je sam preuzeo kontrolu, vozio neko vreme i potom se zaustavio, nakon što se ovaj prethodno onesvestio za volanom.

Dvadesetčetvorogodišnjeg Norvežanina, vlasnika Tesle Model S, snimili su drugi vozači kako onesvešćen sedi za volanom električnog automobila koji se kreće brzinom od oko 100 kilometara na sat. Autopilot se aktivirao kada se vozač onesvestio, pa je automobil nastavio bezbedno da se kreće svojom trakom, ne predstavljajući opsanost po ostale automobile na putu.

Kako automobil nije dobijao nikakvu povratnu informaciju od vozača, njegov kompjuterski sistem je sam smanjio brzinu i usporio vozilo. Posle nekog vremena, automobil se zaustavio u tunelu, a ubrzo je stigla policija i hitne službe. Tunel je neko vreme bio zatvoren za saobraćaj, a u ovom neobičnom incidentu niko nije povređen.

Policija je privela vozača, koji je nakon trežnjenja tvrdio da nije vozio pijan, i pored toga što snimak načinjen iz drugog automobila govori drugačije. Njemu je oduzeta vozačka dozvola, a policija je protiv njega podnela prijavu.

Zanimljivo je da njegov Tesla Model S nije imao instaliranu poslednju verziju softvera Autopilota. Bez obzira na to, ovaj slučaj pokazuje da je Teslin Autopilot sposoban da kritičnim situacijama odraguje i spasi život vozaču.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    2. avgust 2021 | 20:29

    Normalno da sistem više doprinosi bezbednosti nego što može da te ugrozi, ali negativne strane više privlače pažnju javnosti od pozitivnih.

  • Battery master

    2. avgust 2021 | 22:29

    Sad ce on...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA