Najatraktivniji "fića kombi" na svetu upravo je postao i jedan od najskupljih "fića" ikada

Potpuno restaurirani "retro lepotan" sa sedam sedišta spreman je za nove letnje avanture...

  • 2
Fiat 900T Beach Bus Foto: RM Sotheby's

Fiat 900T je u Jugoslaviji bio i, u njenim bivšim repubilikama, i danas ostao poznat kao "fića kombi". Mali dopadljivi teretnjak - Zastava 900, kod nas je proizvođen desetak godina u četiri različite verzije (kombi AK, pikap F, pikap sa duplom putničkom kabinom AF, minibus AL), a proizvodnja je okončana 1990, pet godina kasnije nego u Italiji.

Praktično vozilo jednostavne konstrukcije bilo je idealna platforma za različite prerade, pa su mnoge manje automobilske kuće (Zagato, Ghia, Moretti, Vignale...) izbacivale svoje, uglavnom, pikap i kamper verzije.

A jedna od ređih, ako ne i najređa, varijanta je Fiat 900T Beach Bus, otvorena verzija po stilu slična "fići za plažu", odnosno modelu Fiat 600 Jolly. Vrlo verovatno jedini primerak ovog atraktivnog otvorenog minibusa upravo je prodat na aukciji kuće RM Sotheby's.

Svetlo plavi 900T proizveden je 1988. godine, kada je i "pretvoren" u atraktivni "plažni" minibus sa sedam sedišta. Vozilo je korišćeno Mesini, na Siciliji, za prevoz turista od hotela do plaže, a nakon odsluženog hotelskog staža, kupio ga je jedan meštanin.

Novi vlasnik ga je kompletno restaurirao, uradio "generalku" motora zamenio kočnice i amortizere, obnovio felne i hromirane detalje, zamenio tapacirung sedišta i nabavio nove gume i retro "fazonu". Dobro poznati motor od 903 kubna centimetra sa 35 konjskih snaga, potpuno je spreman da kombi "poveze u novi život".

Fiat 600D Jolly Fiat 600D Jolly - Prvi "fića" za plažu / Foto: Wikimedia/Public domain

Za Fiat 900T Beach Bus na aukciji se nadmetalo 35 ponuđača. Iako se očekivalo da bi mogao da bude prodat za između 30.000 i 40.000 hiljada evra, novi vlasnik je postao ponuđač koji je za najatraktivijeg "fiću kombi" dao - 20.500 evra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    4. avgust 2021 | 18:37

    Da bi ovako nešto registrovao kod naše komunjarske birokratije i nekakvih agencija za saobraćaj treba prvo da rodiš mečku pa tek onda kombi !

  • Mile M

    5. avgust 2021 | 10:32

    A gde su nasloni za glave i sigurnosni pojasevi ? Bez toga se, koliko znam, putnicko vozilo ne moze registrovati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA