≫ 

Pošalješ mu mejl i auto sam spreči svoju krađu: Uskoro ćemo vozila kontrolisati putem Google profila

Izgleda da će vlasnici novih automobila koji imaju instaliran Android Automotive uskoro moći daljinskim putem da preuzmu kontrolu nad svojim četvorotočkašem...

  • 0
Apple CarPlay VS Android Auto Foto: Shutterstock

Vlasnici automobila će ubuduće, zahvaljujući novoj Google aplikaciji, moći da zaključaju svoj automobil na daljinu - pod uslovom da je opremljen Android Automotive softverom.

Iako imena slično zvuče, Android Automotive je nešto drugačiji od aplikacije Android Auto. Naime, prvi je potpuni softver namenjen automobilima, dok je drugi "samo" aplikacija koja vam omogućava korišćenje mogućnosti pametnog telefona na ekranima automobila.

Android Automotive tek počinje da se koristi u nekim automobilima, a Volvo i Polestar su u prethodnici. U izvornom kodu za Android Automotive, Google je ubacio zanimljive funkcije koje su otkrili IT stručnjaci koji su analiziraju taj softver.

Polestar Precept Foto: Polestar

Izgleda da će vlasnici novih automobila koji imaju instaliran Android Automotive uskoro moći daljinskim putem da preuzmu kontrolu nad svojim četvorotočkašem. Petpostavlja se da će ta karakteristika moći da pomogne u smanjenju broja krađa automobila.

Sličan sistem postoji od ranije, kada su pametni telefoni u pitanju. Mnogi vlasnici telefona znaju da, ne samo putem Google sistema, mogu da pristupe telefonu daljinski u slučaju da je ukraden ili izgubljen. Na taj način se može blokirati uređaj, pa čak i izbrisati sadržaj memorije.

Blokiranje automobila čak i kada nije povezan na internet

Nešto slično bi trebalo da bude moguće i sa automobilima. Modeli opremljeni Android Automotive sistemom uopšte ne zahtevaju prisustvo pametnog telefona za korišćenje Google funkcije, iako je zahvaljujući saradnji oba uređaja to mnogo lakše. U budućnosti će automobil, kao i telefon, biti povezan sa našim Google nalogom, kojem se može pristupiti putem Gmail adrese.

Nove funkcije pojavile u izvornom kodu aplikacije Find My Device, koja je deo Androida. Biće tu mesta za profil automobila, a njegovo kreiranje će omogućiti brisanje podataka i blokiranje različitih funkcija. Google želi da to bude moguće čak i kad automobil nije povezan na internet, ali ne otkriva kako će implementirati takvu funkciju.

Polestar Precept Foto: Polestar

Za sada je još uvek reč samo eksperimentalnim funkcijama, što i ne čudi zbog vrlo ograničene tržišne dostupnosti modela automobila sa sistemom Android Automotive. Međutim, Google je vrlo efikasan i agresivan u popularizaciji svojih tehnoloških rešenja.

Android Auto sada se može naći u skoro svakom novom vozilu. Sve ukazuje na to da će uskoro tako biti i sa Android Automotive aplikacijom, koja bi za nekoliko godina mogla da preuzme tržište automobilskog softvera.

Tada će automobil postati još jedan gedžet povezan sa našim Google nalogom - sa svim prednostima i manama takvog rešenja.

(Telegraf.rs/Automobili.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA