≫ 

Mali neobični belo-žuti bolid već danima krstari Balkanom, evo o čemu je reč

Potpuno je nečujno, ne zagađuje, ne "divlja" po putu, ne krši ograničenje brzine, ide na "jednu ljudsku snagu" - i može da "razvije" 97,69 na sat

  • 3
električni tricikl Printscreen: TikTok/@nedzadhehehe

Nakon što je prethodno viđeno na putevima u Hercegovini, a prema nekim tvrdnjama sa društvenih mreža i u okolini Sarajeva, neobično vozilo je ovih dana primećeno i u Hrvatskoj. Nizak, mali belo-žuti bolid koji je krstario putevima, prilično je nervirao vozače. Neki kažu da je viđan i prethodnih godina...

Iako je potpunosti nečujno, ne zagađuje, ne "divlja" po putu, i ne krši ograničenje brzine, niti druge saobraćajne propise, tricikl je mnoge vozače ostavio u čudu. Iznervirani ili začuđeni, tek mnogi koji su ga videli pitali su se o kakvom je tu vozilu uopšte reč.

Vozilo, koje po potrebi može biti otvoreno ili zatvoreno, ne ide na električni pogon, kao što smo i mi prethodno naveli, već za pogon koristi fizičku snagu vozača. A za činjenicu da se vozilo kretalo relativno brzo, zaslužna je njegova pametna arhitektura i naprednem tehnologije pomoću kojih je konstruisano, prenosi Index.

Reč je o triciklu nastalom u Holandiji, nazvanom "Velomobile", koje se prodaje i u verziji kita za samogradnju. Vozilo ima malu masu, aerodinamički je potpuno optimizovano i ima koeficijent otpora vazduha od samo 0,1.

Prazan "Velomobile" težak je samo 24 kilograma, a vozač ga pokreće - okretanjem pedala. Vozaču je potrebno samo 160W snage da bi se mali bolid kretao brzinom od 50 km/h, pa je njime bez mnogo muke moguće prevaliti velike udaljenosti.

Tako je 2010. godine izvesni Kristijan fon Ašeberg "Velomobilom" prevalio 1.219 kilometara za 24 sata. Najveća brzina postignuta ovim vozilom iznosila je 97,69 km/h (postigao ju je drugi vozač).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Valjevac 1

    16. avgust 2021 | 21:35

    A to nemere u Srbiji atest nece proci🤣🤣

  • Sexo

    16. avgust 2021 | 23:45

    Krstariti ce do prvog susreta sa fapom

  • Ivan

    16. avgust 2021 | 22:51

    Vidjen je i kod nas, u djerdapskoj klisuri pre 15tak dana sam ga obisao na jednoj nizbrdici, isao je oko 60km/h

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA