≫ 

Novi minijaturni Opel na struju je sve što vam treba za dnevnu vožnju po gradu

Minimalistički automobilčić pokreće "elektromotorčić" od samo 8 "konja" koga napaja baterija kapaciteta 5.5 kWh, ima autonomiju od oko 75 kilometara a mogu da ga voze i 15-ogodišnjaci

  • 8
Opel Rocks-e Foto: Opel

Nakon prestanka proizvodnje modela Adam i Karl 2019. godine, a posle prošlogodišnjeg ulaska u grupaciju Stellantis, Opel se ponovo vraća u svet super minija. Međutim, za razliku od dva pomenuta modela, novi Opel Rocks-e je potpuno električni mali gradski dvosed koji se razlikuje od svega što je nemački proizvođač dosada na tu temu nudio.

A ako vam se učini da ste ga veće negde videli prthodnih meseci, onda sigurno jeste, pošto je Rocks-e ustvari rebrendirani Citroen Ami, predstavljen u Francuskoj pre nekoliko meseci.

Minimalistički automobilčić pokreće "elektromotorčić" od samo 8 konjskih snaga, koga napaja baterija kapaciteta 5.5 kWh. To je konfiguracija koja "roksiju", u standardnoj verziji, omogućava autonomiju od oko 75 kilometara, što bi trebalo da bude dovoljno za jednodnevne gradske potrebe. A kada stignete kući i prikačite ga na standardnu kućnu utičnicu, za punjenje baterije do 100 odsto kapacitata potrebno je oko 3.5 sata.

Opel Rocks-e, inače, nije kategorizovan kao automobil, već spada u novoustanovljenu kategoriju SUM vozila, odnosno vozila koja služe održivoj urbanoj mobilnosti (SUM - Sustainable Urban Mobility).

To je, dakle, četvorocikl dugačak 2,41 metar i težak samo 425 kilograma. Vrata dvoseda se otvaraju u kontra smeru, a u unutrašnjost se može različito konfigurisati prema potrebama vozača. Brzina je ograničena na 45 km/h, pa će u nekim evropskim zemljama moći da ga voze i 15-godišnjaci.

Opel Rocks-e će se kupcima nuditi u tri različita nivoa opreme, čija cena još uvek nije poznata. Prodaja u Nemačkoj kreće već ove jeseni, a u ostaku Evrope sledeće godine.

(Telergaf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA