≫ 

Renault protiv zabrane klasičnih motora: "Nema smisla brzati sa tim..."

"Popularni brendovi kao što je Renault moraju biti sposobni da kupcima daju šansu da prelazak na električna vozila obave na praktičan način i po pristupačnim cenama"

  • 7
Renault Megane eVision Foto: Renault

Renault će se usprotiviti predlogu Evropske komisije o zabrani prodaje hibridnih vozila 2035. godine, tvrdnjom da bi mnogo realnije bilo da se taj rok, odnosno period tranzicije, produži za još najmanje pet godina.

Direktor razvoja Grupe Renault Žil le Bornj tvrdi da je 2040. godina mnogo praktičniji termin, pre svega kada je reč o brendovima kakva je rumunska Dacia, i njihovim kupcima koji najviše značaja pridaju pristupačnosti vozila koja kupuju.

Renault 5 Prototype, novi reno 5 Foto: Renault

Govoreći na Sajmu automobila u Minhenu, otvorenom u nedelju, Le Bronj je istakao da to za šta se zalaže ne predstavlja suprotstavljnje tranziciji na električna vozila, budući da je i sam Renault među prvima počeo da ih prodaje, prenosi Autocar.

- Postoje, međutim, jasni razlozi zbog kojih verujemo da taj period treba da se produži. Prvi je to što želimo da budemo apsolutno sigurni da razvoj prateće infrastrukture pratiti ritam prelaska na vozila koja napajaju baterije. To još uvek nije sasvim izvesno, zbog čega nema smisla ići brže sa tim - istakao je Le Bornj.

Direktor razvoja Renaulta smatra da, i pored toga što se vozila sa tehnologijom hibridnog pogona, "plug-in" hibridi i potpuno električna vozila već nalaze u prodaji, još uvek se ne može sa stopostotnom sigurnošću govoriti o tome da je to ono što kupci žele, i još važnije, mogu da priušte.

Renault Twizy ZE Foto: Wikimedia/Jwh

- Savremena društva su izgrađena na slobodi kretanja, ali ako to kretanje nije dostupno ljudima onda imamo neželjeni efekat. Popularni brendovi kao što je Renault moraju biti sposobni za to da kupcima daju šansu da taj prelazak obave na praktičan način i po pristupačnim cenama - zaključio je Žil le Bornj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Roki

    7. septembar 2021 | 08:55

    Oni koji znaju bolje su kao i ti nasjeli na preskupu i opasnu elektricnu navlakusu, velika se vecina vraca na sus ili posjeduje uz ev i sus, razlog je jednostavan ev nisu prakticna sto svi znaju pa i ti al neces sebi priznat!

  • Roki

    7. septembar 2021 | 09:08

    Oni koji znaju su naivci kao i ti, preplatili neprakticno vozilo pa se ili vracaju na sus ili uz ev imaju i klasicno auto!

  • Roki

    8. septembar 2021 | 10:03

    Elektricni tebi treba hitno budenje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA