≫ 

Ovo je prvi ruski terenac na struju: Posle 50 godina proizvodnje legendarni UAZ u novom ruhu

"E-Hunter" je zadržao originalnu karoseriju i pogon na sva četiri točka, ali je umesto SUS motora dobio elektromotor od 120 kilovata, odnosno 160 "konja"

  • 7
MWM Spartan EV, UAZ Hunter, električni terenac Foto: MW Motors

Ruski proizvođač automobila Uljanovski automobilski zavod (UAZ) odlučio je da neke svoje modele elektrifikuje. Kompaniji koja nema iskustva u proizvodnji električnih automobila bila je potrebna pomoć partnera iz Češke.

Uskoro će UAZ potpisati novi ugovor sa češkom kompanijom "MV Motors", o čijoj smo elektrifikaciji čuvenog ruskog vojnog terenca UAZ Hunter (UAZ-469) već pisali, u skladu sa kojim će dobiti dostup njenim tehnologijama. Plan ruske kompanije je da se automobili izvoze u inostranstvo, ali za sada nema informacija kakva je perspektiva ovih modela i koja će biti cena.

Marka "MV Motors" je postala poznata 2018. godine kada je predstavila svoj električni kupe "Luka EV" dizajniran u stilu automobila iz 50-ih godina prošlog veka. Saradnja sa UAZ-om zvanično je objavljena u februaru 2020. godine.

Česi su na bazi ruskog "Huntera" napravili električni terenac i nazvali ga "MVM Spartan". Predviđeno je da automobil bude orijentisan na evropsko, pre svega britansko tržište, prenosi Sputnjik.

Plan je bio da iste godine počne i prodaja, ali je ona odložena zbog pandemije kovida. Krajem jula, "MV Motors" je u svoju ponudu uvrstio "Spartana", i na svom sajtu objavio njegovu početnu cenu od 39.900 evra.

Za sada su napravljena samo dva prototipa, od kojih se jedan nalazi u Rusiji, gde je učestvovao je u proslavi posvećenoj 80. godišnjici UAZ-a. Plan te kompanije je da se trenac u Rusiji prodaje pod imenom "E-Hunter". Model je zadržao originalnu karoseriju i pogon na sva četiri točka sa nižim stepenom prenosa, ali je umesto motora sa unutrašnjim sagorevanjem dobio je elektromotor od 120 kilovata i 600 Nm.

Motor se sastoji od 28 baterija od 150 ampera po satu (62,16 kilovata po satu), za sat vremena može da se napuni 80 procenata baterije, kojom može da pređe oko 180 kilometara, mada se pretpostavlja da ima maksimalan domet od 245 kilometra. Maksimalna brzina "MVM Spartana", kao i "E-Huntera" je 130 kilometara na sat. Proizvodnja malih serija ovog električnog terenca u Češkoj će početi u februaru 2022. godine.

Video: Limuzina u kojoj se vozi Putin od sada ide i na vodonik: Aurus ima gorivne ćelije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.m

    14. septembar 2021 | 13:19

    Ruski terenac ne moze biti los,makar bio na pedale

  • TTs

    16. septembar 2021 | 19:06

    Lada Niva najveci krs od svih! Ide ona svuda al se toliko kvari da ti se smuci sve. Inace nema ni E od elektronike a non stop neki problemi. Imao 2009 god jednu i jedva se otarasio! Auto je opasan krs!!

  • Dik

    15. septembar 2021 | 08:31

    ... to je prića kao za Auris, naprviš dva za Putina i kraj !?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA