≫ 

Nestašica čipova i situacija na zapadnom tržištu dižu cene polovnjaka u Srbiji 20 do 30 odsto?

Polovna vozila korišćena samo godinu dana u Nemačkoj su postala skuplja u odnosu na cenu za koju su kupljena...

  • 0
Autoplac Foto: Shutterstock, Pixabay

Trgovci upozoravaju da bi polovni automobili u Srbiji mogli da poskupe. Razlog je to što kupci u Evropi i do šest meseci čekaju na nove automobile, jer za njihovu proizvodnju nedostaju čipovi i poluprovodnici koji se prave u Kini.

Oslanjanje na kineske proizvođače čipova mnoge će odvesti u gubitke jer kupaca ima, a robe ne. Pojavio se još jedan apsurd - polovna vozila korišćena godinu dana u Nemačkoj su postala skuplja u odnosu na cenu za koju su kupljena. Automobila polovnjaka nema ni za izvoz, a lista čekanja za nova vozila je duga do proleća.

- Prošle godine, pad prodaje novih vozila je bio 26 odsto što i nije tako loše u odnosu na zemlje u okuženje - kaže za RTS Aleksandra Graovac iz Udruženja uvoznika.

Prodaja automobila, Polovni automobili, Polovnjaci, Auto plac Foto: Pixabay

U međuvremenu, počeo je Mihenski sajam automobila na kome skoro niko nije ponudio vozila na dizel i benzin. Svi koji izlažu, prebacili su se na električni pogon, ali ni za ova vozila, takođe, nema čipova. I ona se čekaju, ali zato subencije država za njihovu kupovinu iznose skoro polovinu vozila.

- Mi smo u završnici priprema prodaje električnih vozila, što će krenuti tokom ovog meseca. Krećemo sa modelima EQA i EQC, a od sledeće godine sve premijere koje će biti predstvljavljene biće promovisane na našem tržištu - navode iz Mercedesa.

Ovakva situacija će na domaćem tržištu proizvesti dve stvari: nestaće dobrih i kvalitetnih polovnih vozila iz uvoza, a cene polovnjaka će porasti za 20 do 30 odsto, tvrde dileri. Već sada se na carini beli pad carinjenja od 30 odsto.

Video: Drska krađa skupocenog auto dela: Katalizator sa kola skinuli za manje od 30 sekund

(Telegraf.rs/RTS.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA